Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Frittata pochodzi z Włoch. To masa jajeczna podobna do omletu serwowana z rożnymi dodatkami, takimi jak mięso, sery, owoce morza czy warzywa. Może więc być także daniem wegetariańskim

frittata z warzywami

Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica)  3 łyżki
  • cebula 1 szt. średnia
  • papryka czerwona 1 szt. średnia
  • groszek zielony świeży garść
  • pomidory; 1 szt.
  • olej rzepakowy; 2 łyżki
  • bazylia świeża 2 gałązki
  • jajka 4 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • starty żółty ser 100 g

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

Poznaj inny przepis na frittatę:

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem Składniki: 600 g botwiny 6 jajek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 60 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki 5 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (190 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  25 lipca 2017 10:27

    to musi smakować obłędnie!

    Odpowiedz
  2. martucha180  25 lipca 2017 10:32

    Apetyczne!

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  25 lipca 2017 11:35

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Margaretkaw  26 lipca 2017 07:24

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. gosia141088  31 lipca 2017 09:36

    hmm fritatata to taki omlet z dodatkami 🙂

    Odpowiedz
  6. Białkowska  1 sierpnia 2017 22:57

    Na pewno jest bardzo dobre

    Odpowiedz
  7. Aneta  15 listopada 2017 14:48

    Musi być pysznie! *_*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany