Frittata z warzywami i jogurtem greckim

frittata z warzywami

Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki
  • cebula                                                                              1 szt. średnia
  • papryka czerwona                                                          1 szt. średnia
  • groszek zielony świeży                                                              garść
  • pomidory                                                                                     1 szt.
  • olej rzepakowy                                                                         2 łyżki
  • bazylia świeża                                                                       2 gałązki
  • jajka                                                                                             4 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • starty żółty ser                                                                         100 g

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

 

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (74 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. nungal  25 lipca 2017 10:27

    to musi smakować obłędnie!

    Odpowiedz
  2. martucha180  25 lipca 2017 10:32

    Apetyczne!

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  25 lipca 2017 11:35

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Margaretkaw  26 lipca 2017 07:24

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. gosia141088  31 lipca 2017 09:36

    hmm fritatata to taki omlet z dodatkami 🙂

    Odpowiedz
  6. Białkowska  1 sierpnia 2017 22:57

    Na pewno jest bardzo dobre

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.