Frittata z warzywami i jogurtem greckim
Frittata pochodzi z Włoch. To masa jajeczna podobna do omletu serwowana z rożnymi dodatkami, takimi jak mięso, sery, owoce morza czy warzywa. Może więc być także daniem wegetariańskim.
Frittata z warzywami i jogurtem greckim
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki
 - cebula 1 szt. średnia
 - papryka czerwona 1 szt. średnia
 - groszek zielony świeży garść
 - pomidory; 1 szt.
 - olej rzepakowy; 2 łyżki
 - bazylia świeża 2 gałązki
 - jajka 4 szt.
 - sól, pieprz do smaku
 - starty żółty ser 100 g
 
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.



 (282 głosów, średnia: 4,61 z 5)