Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
Poniższy przepis powstał ze współpracy California Prune Board z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku.
2 porcje, czas przygotowania: 30 minut
Składniki na: Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
Karmel:
- 70g cukru
- 28g masła
- 40ml śmietany kremówki 36%
- szczypta soli
Shake:
- 75g śliwek kalifornijskich
- 30ml likieru kawowego
- 90ml mleka
- 120ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
- 200ml mleczka kokosowego
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- mini cupcake
- ziarna kawy
- 180ml śmietany kremówki
- kawa rozpuszczalna
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki)przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.
Za dużo ty słodkości Zamiast nabrać apetyty porostu mnie zemdliło
Wygląda obłędnie.
Pyszności 🙂
Wygląda bosko z tymi babeczkami 😉
Ciekawa wariacja
Świetne na tłusty czwartek 😀
Ale słodkości chętnie bym skosztowała
Bardzo smakowite,jak lubię.
Miałam okazję ostatnio spróbować takiego freak shake’a – robi wrażenie! Choć nie ukrywajmy, płaci się głównie za formę 😉 Ale jest to ciekawe i, choć słodkie, to do zjedzenia 😉
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
Mniam….. szkoda że kg rosną.
O rety, to musi być pyszne 🙂