Frappuccino z awokado – wyprzedź Starbucks i przygotuj je we własnym domu!

Instagram obiegły właśnie zdjęcia frappuccino z awokado, które do swojej oferty wprowadził koreański Starbucks. Wszyscy miłośnicy kawy, ozdabiający swoje profile zdjęciami kawy – tej gorącej, z lodami i tej parzonej na zimno w stylu cold brew, otoczonej przez książki, koty i zabawne gadżety, zamarzyli o własnym zielonym frappuccino. Tymczasem jak na razie jest ono dostępne jedynie w koreańskich kawiarniach słynnej sieciówki. Mamy jednak dla Was dobrą wiadomość – nie musicie czekać aż nowe kawy przywędrują do obleganych rodzimych Starbucksów! Zdobyliśmy dla Was przepis na awokadowe frappuccino!

Awokado to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych i najpopularniejszych superfood. Robiliśmy już z niego upiększające kremowe koktajle, zupy-kremy, sałatki, lody, a nawet domowe maseczki na twarz. Teraz nadszedł czas na pyszne i słodkie frappuccino z awokado, które nie tylko pomoże nam połączyć przyjemne z pożytecznym, dostarczając organizmowi dobroczynnych składników w niewiarygodnie przyjemnej formie, ale też sprawi, że zawojujemy Instagram i z łatwością ściągniemy do domu przyjaciół z odległych części miasta! Zapraszamy po łatwy i szybki przepis doskonały na wakacje!

frappuccino z awokado

kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odnośniki do konkretnych profili są osadzone w tekście

Frappuccino z awokado – wyprzedź Starbucks i przygotuj je we własnym domu!

Frappuccino z awokado, które do swojej oferty włączyły właśnie zagraniczne jednostki sieci Starbucks jest kremowe, orzeźwiające i ma w środku pestkę, wykonaną – na szczęście – z czekolady. My zastąpiliśmy ją odrobiną czekoladowego syropu – równie efektownego i nie grożącego zadławieniem. Rozlany na powierzchni kawy gęsty syrop z łatwością możecie zresztą zamienić w apetyczną dekorację. Wystarczy, że wykonacie okrągły zygzak, a następnie „przetniecie” linie poszczególnych kół wykałaczką, prowadząc ją od środka do brzegu.

Pomysł Starbucksa wbrew pozorom nie jest wcale nowością. Mrożone, kawowe smoothie z dodatkiem dużej ilości miąższu awokado od dawna przygotowuje się w Indonezji. Teraz i Wy możecie posmakować tego napoju! Oto jak go przygotujecie:

 

Składniki (na 2 porcje):

  • kubek mocnej, czarnej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie lub kawiarce)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół szklanki słodzonego skondensowanego mleka
  • kostki lodu (pełna szklanka lub więcej, według uznania)
  • syrop czekoladowy – do smaku i dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Weź dwie wysokie szklanki i fantazyjnie rozprowadź czekoladowy syrop na wewnętrznej stronie ich ścianek, a następnie odstaw szklanki na bok. Do blendera wrzuć kostki lodu, wlej kawę, skondensowane mleko, ekstrakt waniliowy i miąższ wybrany łyżką z przeciętego na pół i pozbawionego pestki awokado. Całość dokładnie zmiksuj, przelej do szklanek i delikatnie polej z wierzchu czekoladowym syropem.

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (119 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. J  5 lipca 2018 08:10

    spróbujemy, zobaczymy

    Odpowiedz
  2. Anett13  5 lipca 2018 09:31

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
  3. blogujemytestujemy  8 lipca 2018 17:16

    wygląda bardzo ciekawie,ciekawe czy mi wyszłoby takie 🙂

    Odpowiedz
  4. Jaworka  18 lipca 2018 17:15

    Muszę wypróbować wygląda zachęcająco

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany