Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym
Ilość porcji – 1
Składniki na Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym
Tosty
- 125 ml mleka migdałowego
- 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London
- 1 duża kromka wysuszonego chleba
- 2 jajka
- olej
- 1 łyżka wody
Sos porzeczkowy:
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka porzeczek
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny
- woda
Sposób przygotowania:
Sos porzeczkowy:
Do jednej łyżeczki żelatyny dolej 2 łyżki wody i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje. W osobnym naczyniu wymieszaj umyte wcześniej porzeczki z cukrem i podgrzewaj je do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Cały czas mieszaj, aby ich nie przypalić. Dodaj sok z cytryny, 5 łyżek wody, mąkę ziemniaczaną oraz ziarenka wanilii, wymieszaj i poczekaj, aż sos się zagotuje. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Sos pozostaw do ostygnięcia.
Tosty:
Podgrzej mleko migdałowe. Wrzuć do niego 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London i pozostaw na minimum 30 minut. Następnie przelej mleko do płaskiego naczynia z krawędziami. Przyszykuj drugie naczynie, wbij do niego dwa jajka i roztrzep je na jednolitą masę. Chleb zamocz z obu stron najpierw w mleku, a następnie w masie jajecznej. Rozgrzej olej na patelni i połóż na nim wcześniej przygotowaną kromkę chleba. Poczekaj, aż zbrązowieje i obróć na drugą stroną. Zdejmij z patelni i polej sosem porzeczkowym.