Karnawałowe przekąski: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Składniki na danie: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 50 g sezamu
  • 100 g suszonych fig duże owoce Bakalland
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  9 stycznia 2016 17:52

    Ja robię z jabłkami i cynamonem, testowałam truskawki i jeszcze jakieś owoce, ale za dużo soku miały.

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  9 stycznia 2016 18:08

    Łatwy i szybki przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. ava  9 stycznia 2016 18:17

    Polałabym masłem dodatkowo 🙂

    Odpowiedz
  4. joanna252  9 stycznia 2016 18:31

    Pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  9 stycznia 2016 19:42

    świetny przepis aż nabrałam smaka

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  10 stycznia 2016 14:30

    Fajny pomysł z tym szpinakiem. Często robię francuskie ciasto na różne sposoby, ale na szpinak nie wpadłam, a bardzo lubię wyroby ze szpinakiem. Przy okazji wypróbuję przepis, bo wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  7. macierzanka  10 stycznia 2016 16:21

    Ze szpinakiem też nie robiłam,więc z chęcią wypróbuję.

    Odpowiedz
  8. kosovitz  10 stycznia 2016 20:55

    Ja lubię ciasto francuskie tylko na słodko.

    Odpowiedz
  9. endorfine  10 stycznia 2016 22:53

    Uwielbiam szpinak także wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz
  10. xtina120  11 stycznia 2016 08:45

    Coś nowego;) Na pewno warte wypróbowania

    Odpowiedz
  11. Ewelina  11 stycznia 2016 11:55

    Mniam wyglądają bardzo apetycznie. Koniecznie muszę zapisać przepis, by nie zawieruszył się w odmętach internetu 🙂

    Odpowiedz
  12. lola.92  11 stycznia 2016 20:31

    Super przepis, uwielbiam szpinak więc koniecznie muszę wypróbować:)

    Odpowiedz
  13. Wusia  11 stycznia 2016 21:31

    Doskonały przepis-szybki , smaczny i jaki kolorowy.Z pewnością wypróbuje.

    Odpowiedz
  14. bbo  12 stycznia 2016 21:04

    Dosyć proste, a wytworne przekąski.

    Odpowiedz
  15. Agnieszka  13 stycznia 2016 13:38

    Pycha

    Odpowiedz
  16. Aneta  13 stycznia 2016 15:24

    Robiłam jakiś czas temu podobne, pycha! Druga smaczna wersja to nadzienie z pieczarek i sera 🙂

    Odpowiedz
  17. Patriszia  17 stycznia 2016 17:21

    Fajny przepis 🙂 Prosty , więc na pewno wykorzystam 🙂

    Odpowiedz
  18. nungal  17 lutego 2016 19:15

    najfajniejsze, że można w tym przepisie zastosować w zasadzie większość kuchennych „resztek” z lodówki a i tak wyjdzie nam smaczny i elegancko wyglądający smakołyk – słowem: przepis idealny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany