Karnawałowe przekąski: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Składniki na danie: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 50 g sezamu
  • 100 g suszonych fig duże owoce Bakalland
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...