Karnawałowe przekąski: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami
Składniki na danie: Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 50 g sezamu
- 100 g suszonych fig duże owoce Bakalland
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!