Francuskie ciasto z migdałami na święto Trzech Króli – Galette des Rois

Tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli – galette des Rois, to specjał goszczący na stołach we Francji, Włoszech, Hiszpanii, USA, Meksyku i Portugalii. Co kraj, to nieco inny przepis. Oto receptura na francuską wersję ciasta – z migdałami.  Oczaruj gości finezją i niepowtarzalnym smakiem rodem z eleganckiej Francji.

Francuskie ciasto z migdałami na święto Trzech Króli  - Galette des Rois

Przepis na Galette des Rois

We Francji ciasto galette des Rois  piecze się na święto Trzech Króli. Zrobione z ciasta francuskiego i nadziewane masą migdałową od wieków zachwyca nawet najwybredniejszych cukierniczych krytyków. Tradycyjne w każdym cieście umieszcza się ziarno bobu (może być też mała figurka lub migdał). Osoba, która odkryje ziarno w swoim kawałku ciasta, zostaje obwołana „królem” i danego dnia nosi specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. Specjał ma swoje odpowiedniki w innych kulturach np.  tortell  w Katalonii, roscón w Hiszpanii, king cake na południu USA, rosca w Meksyku czy bolo rei w Portugalii.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 figurka, migdał lub fasolka

Przygotowanie:

Wyłożyć ciasto francuskie na okrągłej blaszce i nakłuć widelcem. Masło zmiksować z cukrem, potem dodać jajko, a na sam koniec migdały. Wymieszać wszystko lub zmiksować na małych obrotach. Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną wcześniej masę migdałową. Włożyć do masy figurkę lub migdał (ewentualnie ziarno fasoli). Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Na koniec nakłuć widelcem i posmarować płat żółtkiem rozmąconym w odrobince wody. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Ciasto może wymagać jeszcze do 10 minut pieczenia, dlatego warto je obserwować i wyjąć we właściwym momencie.

Przepis powstał w oparciu o materiały przygotowane przez Travelplanet.pl

Francuskie ciasto migdałowo-pomarańczowe

Francuskie ciasto migdałowo-pomarańczowe

Migdały to kopalnia wartości odżywczych. W swoim składzie zawierają białko, węglowodany, zdrowe niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe (NNKT), błonnik, a także sole mineralne i witaminy. Pod względem zawartości witaminy E, migdały królują wśród innych orzechów.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. basiaj  6 stycznia 2015 09:12

    Pewnie bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  6 stycznia 2015 12:27

    Zapowiada się nowa kulinarna tradycja.

    Odpowiedz
  3. martucha180  6 stycznia 2015 14:02

    Ciasto wygląda wspaniale! I zapewne tak smakuje.

    Odpowiedz
  4. bbo  6 stycznia 2015 14:13

    Apetytu narobiliście 🙂

    Odpowiedz
  5. xtina120  6 stycznia 2016 10:34

    Bardzo je lubię, ale okropnie się kruszy;)

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  6 stycznia 2016 13:44

    Mniam! Już bym zjadła. A teraz można wszędzie dostać gotowe ciasto francuskie, więc roboty niewiele, tylko upiec i wcinać.

    Odpowiedz
  7. macierzanka  6 stycznia 2016 15:35

    Ja też z chęcią zjadłabym takie ciasto.

    Odpowiedz
  8. Żanett  6 stycznia 2016 17:55

    O jak ja lubię ciasto francuskie 😀

    Odpowiedz
  9. luko  7 stycznia 2016 09:12

    Jadłam kiedyś. Pyszności!

    Odpowiedz
  10. blogujemytestujemy  27 grudnia 2016 04:08

    Nawet nie wiedziałam,że w niektórych państwach na trzech króli robi się francuskie ciasto

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany