Francuskie ciasto migdałowo-pomarańczowe

Migdały to kopalnia wartości odżywczych. W swoim składzie zawierają białko, węglowodany, zdrowe niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe (NNKT), błonnik, a także sole mineralne i witaminy. Pod względem zawartości witaminy E, migdały królują wśród innych orzechów. Naprawdę warto je jeść.

Migdały – wartości odżywcze

Migdały zawierają witaminę E, witaminy z grupy B (najwięcej ryboflawiny czyli witaminy B2) oraz mangan, magnez i miedź. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie wpływają na układy nerwowy i krwionośny, a  błonnik poprawia pracę jelit. Jest też w migdałach sporo substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, opóźniając jednocześnie procesy starzenia komórek.

Dlatego właśnie proponujemy przepis na niebiańsko dobre ciasto migdałowe. Delikatne, wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach.

Przepis – Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Składniki:

¾ szklanki jogurtu zwykłego lub jogurtu greckiego

1½ szklanki cukru pudru

4 duże jajka

1½ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki zmielonych migdałów

3 łyżeczki proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¾ szklanki oleju (słonecznikowego, z pestek winogron lub oleju rzepakowego)

Do glazury:

1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej

3 łyżki świeżego soku pomarańczowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

¾ szklanki cukru pudru i więcej do posypania

1/2 szklanki krojonych migdałów lub płatków migdałowych

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175˚C. Wyłóż małą tortownicę papierem do pieczenia.

Umieść pokrojone migdały lub płatki migdałów (1/2 szklanki) na patelni. Podpraż i odstaw do ostygnięcia.

Połącz skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, cukier puder i ekstrakty w małej misce. Mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Przykryj i odłóż na bok.

W dużej misce połącz jogurt, cukier i jajka, delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Mieszaj aż do połączenia.

Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Nie martw się, na początku wydaje się, że się rozdzieli, ale mieszaj, aż będzie gładkie. Może to potrwać 2-3 minuty.

Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 35-45 minut, aż ciasto stanie się sprężyste w dotyku, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysty. Przykryj luźno folią, jeśli pod koniec stanie się zbyt brązowa, a ciasto nadal nie jest gotowe. Uważaj, aby nie przypalić. Ostudzić ciasto na kratce przez 10 minut, następnie przełóż na tacę do ciast.

Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, za pomocą szczotki do ciasta delikatnie poklep glazurę po całym cieście. Posyp ciasto migdałami, i delikatnie je wklep. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Posyp cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (60 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Biomedka  28 czerwca 2020 12:29

    Fantastyczne ciasto! W dodatku z moimi ulubionymi migdałami – kocham je prawie tak samo jak kokosa. 😀

    Odpowiedz
  2. agasam9  28 czerwca 2020 22:59

    wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. nilkaa3  29 czerwca 2020 20:40

    Pomarańczowe ciasto to lato w kuchni!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany