Francuska tarta jabłkowa wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki:
Ciasto:
280g zwykłej mąki
½ łyżeczka soli
1 łyżka stołowa granulowanego cukru
110g zimnego niesolonego masła, pokrojonego
120ml wody z lodem
Jabłka:
4 jabłka granny smith
100g granulowanego cukru
55g zimnego niesolonego masła, drobno pokrojonego
160g dżemu morelowego lub ciepłych powideł morelowych
2 łyżko stołowe Calvados, rumu lub wody
Jak przyrządzić:
Francuska tarta jabłkowa
1) Aby zrobić ciasto, włóż mąkę, sól oraz granulowany cukier do dzieży miksera wyposażonego w stalową łopatkę. Miksuj przez kilka minut. Dodaj masło i miksuj 10 lub 12 razy aż masło rozdrobni się na kawałki wielkości groszku. Ciągle miksując wlej zimną wodę i czekaj aż powstanie ciasto. Wyłóż na deskę i ugnieć w kulę. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
2) Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż tackę papierem do pieczenia.
3) Rozwałkuj ciasto do wielkości 25 na 35 cm. Przytnij krawędzie. Wyłóż ciasto na przygotowaną tackę i wstaw do lodówki na czas przygotowania jabłek.
4) Obierz jabłka i przetnij je na połowy. Usuń nasiona. Przekrój jabłka w poprzek na plastry grubości 1cm. Ułóż plastry na tarcie tak by zachodziły na siebie (zawsze staram się używać plastrów tej samej wielkości). Posyp 100g granulowanego cukru i dodaj odrobinę masła.
5) Piecz przez 45 minut do 1 godziny, aż ciasto zrobi się brązowe a jabłka zaczną brązowieć. Podczas pieczenia raz obróć tackę. Jeśli w cieście pojawią się bąble przetnij je nożem. Nie martw się! Sok z jabłek przypali się na tacce ale tarcie nic się nie stanie. Gdy tarta będzie gotowa podgrzej dżem razem z calvados i posmaruj jabłka i ciasto. Porusz tarty szpatułką aby nie przylgnęły do papieru. Odstaw by się schłodziły i podawaj w temperaturze pokojowej.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.