Formy do tortu a formy do żelki – zobacz, jak je dopasować

Podkręca albo przełamuje smak tortu, zachwyca intensywnym kolorem i pięknie wygląda w przekroju ciasta. Żelka, czyli warstwa galaretki, przygotowana ze świeżych lub mrożonych owoców, cukru i żelatyny najczęściej jest wykorzystywana w wypiekach dla najmłodszych. Jej kształt i wysokość nigdy nie powinny być przypadkowe, dlatego cukiernicy korzystają ze specjalnych form. Zastanawiasz się, jak dopasować formę do żelki do formy do tortu? Przeczytaj artykuł do końca i znajdź sposób na efektowny wypiek.

Spis treści:

Forma do tortu – jak ją wybrać?

Bez względu na to, czy pieczesz okazjonalnie, czy regularnie, w kuchni nie powinno zabraknąć odpowiedniej formy do tortu. Wśród przepisów króluje cukiernicza klasyka – okrągła tortownica o średnicy 22 cm. To dobry wybór, ale nie jedyny. Równie efektownie prezentują się torty kwadratowe, popularnością cieszą się także wypieki w nieszablonowych kształtach, np. serca.

Forma do żelki – czym jest?

Czym jest forma do żelki? To przyrząd cukierniczy, który pozwala na wygodne przygotowanie owocowej warstwy wypieku (tzw. żelki). Może być stosowany także w warunkach domowych, przez amatorów. Ze względu na dużą różnorodność form do tortów, formy do żelki także przybierają rozmaite kształty. Dowodzi tego, chociażby oferta sklepu internetowego mf3d. Obejmuje ona formy do żelki okrągłe, kwadratowe i w kształcie serca.

Formy do tortu a formy do żelki – jak je dopasować?

Forma do żelki nigdy nie powinna być wybrana przypadkowo. Musi ona perfekcyjnie współgrać z formą do tortu, zarówno pod względem kształtu, jak i rozmiaru. Jak dopasować do siebie dwa najważniejsze akcesoria cukiernicze i uniknąć nieporozumień?

  1. Zwróć uwagę na kształt formy do tortu i formy do żelki. Powinny one być takie same. Jeśli zdecydujesz się na klasyczną, okrągłą tortownicę, sięgnij po formę do żelki o takim samym kształcie. Dzięki temu kolejne warstwy ciasta będą układały się perfekcyjnie.
  2. Dopasuj rozmiary formy do żelki i formy do tortu. Wybierając formy do żelki i formy do tortu, pamiętaj, żeby starannie dopasować ich rozmiary. Nie oznacza to jednak, że mają one idealnie do siebie przylegać. Przeciwnie – żelka do tortu powinna być mniejsza niż biszkopt. Żeby osiągnąć taki efekt, należy wybrać formę do żelki o średnicy mniejszej, niż średnica formy do tortu.
  3. Wybierz formę o prostej konstrukcji. Zarówno w przypadku formy do żelki, jak i formy do tortu należy zwrócić uwagę na konstrukcję i rodzaj zastosowanego materiału. Ta pierwsza powinna być lekka, charakteryzująca się nieskomplikowanym konturem. Ułatwi to wyciągnięcie gotowej warstwy, bez narażania jej na uszkodzenie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (16 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...