Temat: KUCHNIA

Ten temat zawiera 17 odpowiedzi, ma 10 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez  agnieszka1984 4 lata, 9 mies. temu.

18 wpisów - od 1 do 18 (z 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #269306

    88weroniczka
    Użytkownik

    hej chciałam zapytać jak zrobić pyszne gofry, bo zawsze jak robie z różnych przepisów to wychodzą gumowe..;/

    macie może jakieś sprawdzone przepisy lub triki jak tego uniknąć???

    #302209

    TheGrazeczka
    Użytkownik

    nie spodziewałam się, że będzie taki wątek :))) mój mezczyzna wręcz uwielbia gofry i moglby jesc je codziennie 😉 pewnego słonecznego dnia pojechaliśmy kupić żelazko, a wyszliśmy z… żelazkiem i gofrownicą. Tak mnie męczył w sklepie, że musiałam się zgodzić. A gofry robię z przepisu z internetu.

    2 jajka

    2 szklanki mleka (dodaje stopniowo i może troche mniej niż dwie szklanki bo ciasto nie może być lejące, musisz sama spróbować)

    2 szklanki mąki (ja używam pszennej)

    łyżeczka proszku do pieczenia

    6 łyżek oleju

    Najważniejsze aby gofrownica się dobrze rozgrzała i posmarować ją olejem NIE używam oleju KUJAWSKIEGO bo przyklejały mi się gofry. 

    Pochwal się czy gofry wyszły i życzę smacznego :))

    #302210

    diablica
    Participant

    Tak to jest idealny przepis na gofry, muszą ci wyjść pyszne no i oczywiście musisz poczekać aż gofrownica się dobrze nagrzeje bo to jest bardzo ważne wbrew pozorom

    #302211

    pathyelisia
    Participant

    szkoda, ze nie mam gofrownicy bo mi ochotę narobiłyście :<

    #302212

    diablica
    Participant

    Gofrownica powinna być w kuchni każdego łasucha:P

    #302213

    mrowka
    Participant

    Zgadzam sie 🙂

    #302214

    Katarzyna
    Participant

    Najlepsze Ci wyjdą jak zrobisz wg. przepisu jak na naleśniki tylko gęstrze i dosypiesz troszkę sody oczyszczonej by były buszyste.

    #302215

    Katarzyna
    Participant

    Możesz również do ciasta dodać szczyptę proszku do pieczenia jeśli nie masz sody lub do masy zamiast wbijać całych jaj ubijesz białka na sztywno osobno i pod koniec wymięszasz z masą.

    #302216

    Alyssa
    Participant

    Ja zawsze robie tak:
    mąka do tego dwa zółtka bo białka ubijam osobno , do tej maki dodaje proszek do pieczenia i cukier waniliowy i duzą szklanke cukru;)
    mieszam to dodając wody , w tym czasie na patelnie wrzucam margaryne i ja rozpuszczam .
    Mieszam to wszystko dodaje tej margaryny i na koncu ubite jajka 😀 

    #302217

    m258
    Participant

    ja niestety nie robie, ale lubie i kupuję ;P

    #302218

    Alyssa
    Participant

    ja wole domowe :p

    #302219

    pathyelisia
    Participant

    kurcze ale mi ochotę narobiłyście 😀

    #302220

    magda6915
    Participant

    ja kupuję gotowe z lidla:)

    #302221

    Alyssa
    Participant

    mi szkoda kasy na gotowe jak moge sobie zrobic ;D

    #302222

    magda6915
    Participant

    i właśnie masz dobrze że chce ci się zrobić samej, ja się trochę martwie bo mnie w ogóle nie ciągnie do gotowania a chciałabym coś umiec:P

    #302223

    Alyssa
    Participant

    mi sie wydaje ze z czasem ci sie bardzije zachce ;D

    #302224

    magda6915
    Participant

    no właśnie to samo mi koleżanka mówiła że w pewnym momencie przychodzi czas że się chcę zacząć próbować

    #302225

    agnieszka1984
    Participant

    i miała racje, moja siostra nie brała sie do pichcenia a teraz jakby nie ta sama piecze gotuje. może to zasługa tego że poznała faceta

18 wpisów - od 1 do 18 (z 18)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.