Temat: Co na obiad?

Ten temat zawiera 675 odpowiedzi, ma 22 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Joanna007 1 tydz., 1 dzień temu.

16 wpisów - od 661 do 676 (z 676)
  • Autor
    Wpisy
  • #724520

    ewalub
    Participant

    Ta pieczeń drobiowa powyżej wygląda super. Muszę przepis wygrzebać i spróbować

    #724558

    ewalub
    Participant

    O, tu jest przepis
    http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/04/warstwowa-pieczen-drobiowa-pieczarki.html
    muszę tylko dorwać pieczarki i spróbuję 🙂

    #731945

    Joanna007
    Participant

    Takie ładne znalazłam więc wstawiam jako inspirację na zbliżające się święta:
    Terrina z jajkiem i barszczem
    Składniki
    400 ml jogurtu greckiego
    3 jajka
    160 ml barszcz z przyprawami
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    3 łyżeczki pełne żelatyny
    1 łyżeczka chrzanu tartego
    pieprz czerwony.
    Przygotowanie
    Jajka gotuję na twardo, obieram.
    Łyżeczkę żelatyny namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję łyżkę jogurtu , mieszam i dodaję 200 ml jogurtu, chrzan tarty, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wylewam masę do foremki aluminiowej, układam jajka i wstawiam do lodówki. Z pozostałego jogurtu odkładam łyżkę. Do większej części jogurtu dodaję 30 ml barszczu koncentratu, łyżeczkę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny i wylewam na masę jasną. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Do odłożonej łyżki jogurtu, dodaję 130 ml barszczu, łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę buraczkową. Terrine wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję natką i pieprzem czerwonym.

    #731993

    ewalub
    Participant

    Ciekawe jak by wyszło w moim wykonaiu? 🙂 Ale mamie mogę pokazać. Jej powinno się udać 🙂

    #732935

    Justynka
    Participant

    Oj również uwielbiam gotować 🙂 Przynosi mi to przyjemność oraz jednocześnie mogę smacznie sobie zjeść. Kiedyś nie gotowałam, myslałam,że nie mam do tego drygu. Jednak jak już zaczełam gotować to totalnie mnie to wciagnęło.
    Moje ulubione potrawy to na pewno:
    kaczka na wiele sposobów
    chili con carne
    potrawy kuchni włoskiej
    Jeśli szukalibyście fajnych przepisów to polecam zajrzeć sobie na stronę: http://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/pomysly-na-drob/zainspiruj-sie-menu/menu-z-kaczka.html – jest tutaj dużo propozycji na kaczkę ( która wbrew pozorom wcale nie jest tak trudnym do przygotowania mięskiem).

    #735368

    Dżoasia
    Participant

    Widzę tu macie wspaniałe pomysły… Ale to wykorzystam jutro, dziś już zamówiliśmy sobie Burger King, dostawa powinna być niedługo 🙂 Nie ma to jak zamówić obiadek przez pizza portal 🙂

    #735867

    ewalub
    Participant

    Dziewczyny, przetestowałam dla Was 🙂 Pyszności, możecie teraz zrobić dla siebie 🙂
    P.s. ja zrezygnowałam z cynamonu, bo go nie znoszę
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-z-jablkami-i-krowkami

    #737290

    Anonim

    Ja na szczęście teraz nie muszę się zastanawiac co ugotowac na obiad, ponieważ od kilku miesięcy jestem na diecie z cateringu dietetycznego warszawski dzień od pana gesslera i jadam tylko te porcje, które mi przywiozą. Oprócz tego nic nie gotuje a jedzenie w zupełności mi wystarcza.

    #753516

    lukrecja12
    Participant

    w planach mam carbonarę, żeby było zdrowiej robię z makaronem z lubelli pełne ziarno, fajne są wstążki i do tego pyszne

    #754803

    acapela
    Participant

    Ja też lubię makarony ale wolę od Arrighi i ostatnio kupiłam pełnoziarnisty wariant, bo czytałam że ma więcej błonnika niż klasyczny makaron. Planowałam zrobić z niego jakąś zapiekankę np. z szynką, kukurydzą, śmietanką i ziołami. Zawsze mi wychodzi, bo przepis jest prosty 😀

    #757346

    nina3615
    Participant

    Polecam pizze własnej roboty.

    #757407

    ewalub
    Participant

    Czasem robię pizzę, ale jednak wolę wtedy kupić gotowe ciasto. W Carrefour obok mnie sprzedają takie świeżo robione. A dodatki już dokładam w zależności od tego co zalega w lodówce 🙂

    #772948

    ewalub
    Participant

    Gołąbki wymyśliłam na dzisiejszy obiad. 100 lat ich robiłam.
    A Wy co dziś zajadacie?

    #773026

    Joanna007
    Participant

    Krupnik, ale w takiej wersji trochę niestandardowej- marchewka, ziemniak, seler korzeń i naciowy, starta cukinia, do tego podsmażany boczek z cebulą i czosnkiem, koperek. Potrzebowałam coś na rozgrzanie bo chora jestem;/

    #773181

    ewalub
    Participant

    Krupnik to jedna z najczęściej gotowanych zup u mnie w domu. Wszyscy bardzo lubimy. A poza nim często gotuję koperkową z kluseczkami lanymi. Pycha!
    A gołąbków narobiłam tyle, że jeszcze dziś są 🙂

    #773223

    Joanna007
    Participant

    Właśnie robię zapiekankę z ryżem z przepisu od Ciebie, tylko że tym razem ze skrzydełkami bo tylko to na stanie miałam;p Ogólnie to dosyć często tę potrawę robię bo mało roboty i wszystkim smakuje 🙂 Pozdrawiam @ewalub

16 wpisów - od 661 do 676 (z 676)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.