Przepis na fondue sernikowo-czekoladowe

fondue czekoladowo-sernikowe

fot. materiały prasowe Thermomix

 

Fondue czekoladowo-sernikowe – składniki (na 6 małych porcji):

  • 100 g cukru
  • 75 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
  • 400 g serka kremowego, np. Philadelphia, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub innego deserowego likieru

· wafle tortowe, (np. andruty) pokrojone na kawałki – do podania lub herbatniki – do podania

 

Sposób przygotowania (w garnku lub w Thermomixie):

W młynku lub Thermomixie (ustawionym na 10 s/obr. 10.) zmielić cukier i przełożyć do oddzielnego naczynia. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki (lub zmielić także w Thermomixie – 8 s/obr. 7), przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier puder, serek kremowy i likier. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, regularnie mieszając (lub podgrzać całość w Thermomixie – 3 min 30 s/90°C/obr. 3). Gotowe fondue przelać do miseczki, podawać z herbatnikami ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (321 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...