Przepis na fondue sernikowo-czekoladowe
Fondue czekoladowo-sernikowe – składniki (na 6 małych porcji):
- 100 g cukru
- 75 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
- 400 g serka kremowego, np. Philadelphia, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub innego deserowego likieru
· wafle tortowe, (np. andruty) pokrojone na kawałki – do podania lub herbatniki – do podania
Sposób przygotowania (w garnku lub w Thermomixie):
W młynku lub Thermomixie (ustawionym na 10 s/obr. 10.) zmielić cukier i przełożyć do oddzielnego naczynia. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki (lub zmielić także w Thermomixie – 8 s/obr. 7), przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier puder, serek kremowy i likier. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, regularnie mieszając (lub podgrzać całość w Thermomixie – 3 min 30 s/90°C/obr. 3). Gotowe fondue przelać do miseczki, podawać z herbatnikami ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!