FODMAP, czyli słabo wchłanialne węglowodany. W jakich produktach się kryją i kto powinien ich unikać?
Gluten i laktoza to pojęcia, które są dziś na ustach wszystkich alergików pokarmowych oraz osób cierpiących na problemy gastryczne. Nie każdy zna natomiast określenie FODMAP. Coraz częściej słyszy się je ostatnio w wypowiedziach dietetyków i gastrologów, ale co właściwie oznacza? Postanowiliśmy to dla Was sprawdzić!
FODMAP to pojęcie stworzone do oznaczania słabo wchłanialnych węglowodanów. Intensyfikują one procesy fermentacyjne w jelitach i wywołują nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia, biegunka czy uczucie „przelewania się” w brzuchu. Ostatnie odkrycia pokazują także, że dieta bogata w FODMAP nasila objawy zespołu jelita drażliwego. Jeśli więc zmagacie się z którymś z opisanych problemów, sprawdźcie, w jakich produktach znajdują się niepożądane węglowodany! Jaka zdrowa dieta będzie dla ciebie najlepsza i czego powinnaś unikać.
FODMAP, czyli słabo wchłanialne węglowodany. Dlaczego są ważne?
FODMAP to dokładniej rzecz ujmując łatwo fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Zalicza się do nich: fruktoza, laktoza, fruktany i alkohole polihydroksylowe (na przykład sztuczne środki słodzące, jak choćby sorbitol, ksylitol, maltitol, mannitol). Substancje te są słabo wchłaniane przez organizm i charakteryzują się wysokim ciśnieniem osmotycznym. Produkty, które w nie obfitują trafiają więc do jelita w niezmienionej postaci i przyczyniają się do nagromadzenia płynów w jego świetle. Po przedostaniu się do jelita grubego ulegają fermentacji bakteryjnej ze zintensyfikowaną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. To właśnie ten proces wywołuje uczucie dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej. Pojawiają się zaparcia, wzdęcia lub biegunka, a brzuch zaczyna boleć i przypomina nadmuchany balonik.
W jakich produktach znajdziesz najwięcej FODMAP?
Warzywa
karczochy, szparagi, brokuły, kalafior, cebula, kapusta, brukselka, grzyby, czosnek, koper włoski, por, zielony groszek, soczewica, fasola, soja, ciecierzyca
Owoce
jabłko, gruszka, arbuz, brzoskwinia, nektarynka, morela, śliwka, mango
Produkty mleczne
twaróg, miękkie sery (ricotta, mascarpone), jogurt, maślanka, mleko (krowie, kozie, owcze i sojowe), kremówka, kwaśna śmietana, maślanka
[reklamy]
Produkty zbożowe
pieczywo pszenne, żyto, pszenne płatki śniadaniowe z suszonymi owocami, makaron pszenny
Orzechy
nerkowce i pistacje
Słodziki
miód, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, sztuczne substancje słodzące
Co jeszcze warto wiedzieć?
By skutecznie wyeliminować ze swojej diety FODMAP lub ograniczyć ich spożywanie, należy uważnie czytać etykiety także na gotowych produktach czy potrawach. Jogurty, musztarda, keczup, gotowe sosy, napoje i wyroby cukiernicze często są dosładzane za pomocą syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego upewnijmy się, czy nie znalazł się on w składzie tego, co kupujemy!