Florentynki ze śliwką kalifornijską, orzechami włoskimi i czekoladą

Florentynki-ze-śliwką-kalifornijską_2Składniki na florentynki na około 25 porcji, przygotowanie i czas gotowania: 30 minut

Składniki:

  • 100 g całych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 50 g płatków migdałów
  • 125 g śliwek kalifornijskich pokrojonych na równe kawałki
  • 25 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 15 g mąki
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g ciemnej czekolady połamanej na równe kawałeczki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z cukrem. Następnie dodać mąkę i wymieszać, aż całość osiągnie konsystencję pasty. Zdjąć garnek  z gazu i bardzo powoli dodawać śmietanę, mieszać aż do całkowitego połączenia składników.

Umieścić ponownie garnek na gazie i mieszać masę za pomocą trzepaczki kuchennej aż do momentu kiedy nie będzie żadnych grudek. Następnie zestawić garnek z gazu, dodać orzechy i śliwki kalifornijskie. Za pomocą łyżeczki nakładać masę na arkusz papieru do pieczenia – nakładając porcje na papier należy pamiętać o pozostawieniu między nimi sporo miejsca, jako że florentynki urosną podczas pieczenia. Piec przez 10-12 minut, po tym czasie wyjąć florentynki
z piekarnika i pozostawić je na 2-3 minuty (dzięki temu florentynki staną się twarde i chrupkie).

Następnie odstawić do wystudzenia.

Do szklanej miski przesypać połamaną na kawałki czekoladę i umieścić miskę nad  garnkiem z lekko gotująca się wodą. Mieszać czekoladę aż zacznie się topić, następnie zdjąć z gazu i mieszać aż osiągnie konsystencję gładkiej masy. Udekorować florentynki czekoladą (używając widelca można nakładać czekoladę w taki sposób aby na florentynkach uzyskać falisty wzór).

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,59 z 5)
loading... zapisuję głos...