Deser na poprawę humoru: Flan pomarańczowy

Flan pomarańczowy

Składniki na deser: Flan pomarańczowy  – 8 porcji

  • 1¼ szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 6 żółtek
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki sosu TABASCO® Brand Green Pepper
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie,
aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.

W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia.
W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos TABASCO® i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc  do lodówki.

 

Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (258 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. framboise  7 stycznia 2016 09:27

    pycha 🙂

    Odpowiedz
  2. xtina120  7 stycznia 2016 09:45

    Hmm ciekawe;) Pierwszy raz o takim czymś słyszę

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  7 stycznia 2016 12:40

    Wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje. Efekt też super. Tyle, że z wykonaniem trochę zachodu. No ale coś za coś ;).

    Odpowiedz
  4. macierzanka  7 stycznia 2016 13:27

    Też nie znam takiego deseru ,ale wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  7 stycznia 2016 16:14

    Wygląda tak pięknie, że aż szkoda byłoby go jeść ;D

    Odpowiedz
  6. Jaworka  7 stycznia 2016 17:39

    aż mi ślinka cieknie uwielbiam łakocie

    Odpowiedz
  7. Wusia  7 stycznia 2016 19:09

    Z każdego wyjazdu do Hiszpanii przywożę sobie flan w proszku +sos karmelowy, bo kocham ten deser.Wiem ,że ten zrobiony samemu jest ciut lepszy, ale dość czasochłonny.

    Odpowiedz
  8. Agnieszka  7 stycznia 2016 21:42

    Ciekawe połączenie

    Odpowiedz
  9. kosovitz  10 stycznia 2016 20:55

    Ciekawie wygląda.

    Odpowiedz
  10. bbo  12 stycznia 2016 21:07

    Od samego patrzenia mam lepszy humor 🙂

    Odpowiedz
  11. Aneta  13 stycznia 2016 15:46

    Wygląda zacnie 🙂

    Odpowiedz
  12. Patriszia  17 stycznia 2016 17:16

    o mniam 🙂 uwielbiam wszelkie słodkości ; )

    Odpowiedz
  13. nungal  17 lutego 2016 19:16

    uwielbiam takie słodkie zawijasy na deserach 😀

    Odpowiedz
  14. marra  12 sierpnia 2016 16:59

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  15. blogujemytestujemy  13 września 2016 10:47

    Wspaniałości..Czy ktoś z użytkowników robił już ten flan?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany