Flaki po rzymsku – Trippa alla Romana
Flaki po rzymsku czyli Trippa alla Romana to zupełnie inny przepis na tradycyjne flaki. Ten aromat i smak zabierze Cię prosto w objęcia słonecznej kuchni włoskiej z jej bogactwem przypraw, a zarazem prostotą przyrządzania potraw. Jak zwykle – w tej kuchni najważniejsze są składniki najwyższej jakości. Gdy raz przyrządzisz to danie, będziesz je powtarzać wielokrotnie.
Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Składniki na danie: Flaki po rzymsku
- 0,5 kg flaków
- gałązka selera naciowego
- marchewka
- cebula
- bazylia
- mięta
- ser Pecorino Romano
- 3-4 goździki
- sól, pieprz, papryczka peperoncino
- passata pomidorowa lub poszatkowane pomidory
- 0,5 szklanki białego wina
- oliwa extra vergine
Sposób przygotowania flaków po rzymsku:
Myjemy i kroimy flaki na plasterki. W garnku gotujemy wodę ze szklanką octu i kiedy zacznie wrzeć, dodajemy flaki. Całość gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy i schładzamy pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy wszystkie warzywa, które wcześniej poszatkowaliśmy: marchewkę, cebulę, selera. Dodajemy również kilka listków mięty i bazylii, goździki oraz flaki. Doprawiamy szczyptą soli, oliwą i startym serem Pecorino Romano, po czym całość dobrze mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Po pół godzinie zalewamy miksturę białym winem, dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 45 minut. Jeśli mieszanka staje się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Na koniec posypujemy odrobiną sera Pecorino i gotowe!
Spróbuj także: