Finaliści konkursu: „Delektuj się doskonałym piernikiem!”

Oto 30 prac, które zakwalifikowaliśmy do finału naszego konkursu Delektuj się doskonałym piernikiem! organizowanego wraz z marką Delecta. Kilka prac, które nam się bardzo podobały, niestety, nie mogło zostać zamieszczonych z uwagi na przekroczony limit znaków.  Teraz czekamy na Wasze głosy, które z wypowiedzi finałowych są – waszym zdaniem-warte nagrody. Ostateczną decyzję, jak zawsze, podejmie jury ale Wasze opinie są dla nas bardzo ważne.

konkurs-delecta

1. Autorka: Hanna H.

Piernik, makowiec, serniczek … hmmm…. wszystkie te ciasta bardzo lubię, jednak moim wytęsknionym,wyczekiwanym i najsmaczniejszym podczas świat bożonarodzeniowych ciastem jest makowiec, który mój tato zagniata, formuje i nadziewa osobiście. Ciasto cudnie pulchne, nie za słodkie,takie w sam raz, mak, napelniony aromatycznymi, cudnie strzelajacymi w ustach bakaliami, niesamowicie wilgotny, pachnący wanilią i fantastyczny, biały lukier równiez przygotowywany przez tatę. Ciasto wykonane z miłoscią,wypieszczone,wyczekane, które zawsze jest nam mało i mało.

2. Autorka: Angelika Ł.

S jak SERNIK babci IRENKI był pieczony w tortownicy.
Niski, bez spodu, mocno serowy.
Z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Nie byłoby w nim nic wyjątkowego, poza tym, że był zawsze.. SPALONY! Zawsze!
Wierzch był mocno brązowy a spód prawie czarny.
Babcia próbowała ratować sytuację polewą czekoladową, ale i tak twarda skórka była silnie wyczuwalna.
A jednak ten SERNIK jest jednym z wspaniałych wspomnień bożonarodzeniowych. Przepis na niego chowam głęboko w szafie i piekę na święta. I zawsze trzymam w piekarniku kilka minut za długo, żeby lekko przypalić ciasto i poczuć na talerzu magię rodzinnych Świąt

3. Autorka: Izabela Sz.

Ciężkie jest życie łasucha! Po raz kolejny mogę sobie westchnąć, widząc konkurs przez Was organizowany. Myślicie, że zadanie jest łatwe? Jak wśród wielu, wielu ciast wybrać to jedno, jedyne i nazwać je ulubionym? W desperacji czynię przegląd ulubionych smakołyków i robię losowanie – to jedyne wyjście, jeśli chcę honorowo stawić czoła zadaniu. Zamykam oczy i …. bęc pada los. Okazuje się, że makowiec. I prawda to, oj prawda! Na kruchym cieście, z grubą warstwą maku z jabłkami i bakaliami, polany lukrem…. Achhh, niebo w świątecznej gębie!

4. Autorka: Aleksandra S.

Moim ulubionym świątecznym ciastem jest Karpatka – pierwszy raz piekłam ją jak byłam w przedszkolu, właściwie nie piekłam, a przeszkadzałam babci w kuchni 🙂 Z każym rokiem, mniej przeszkadzałam, aż w końcu dwa lata temu, upiekłam naszą rodzinną, tradycyjną Karpatkę sama. Mam do tego ciasta ogromny sentyment, poza tym jest pyszne i całkiem „lekkie” jak na potrawy świąteczne. Od tego bożonarodzeniowego pieczenia z babcią zaczęła się moja przygoda z kuchnią, obiecałam sobie, że co roku będę robiła te ciasto na święta 🙂

5. Autorka: Małgorzata G.

Moje świąteczne ciasto ulubione
i przeze mnie osobiście wytęsknione
to piernik staropolski
czyli wypiek typowo polski.
Ciasto na niego 3 tygodnie leżakuje,
dlatego później tak wybornie smakuje.
Gdy trochę ciasta z niego zostanie to trochę mąki dodamy i je zagniatamy,
a potem robimy pierniczki, które ozdabiamy
i na bożonarodzeniowym drzewku wieszamy.

6. Autorka: Ewa J.

Moim ulubionym świątecznym ciastem jest makowiec. Każdy kęs tego ciasta przenosi mnie kilka lat wstecz. Widzę siebie małą, robiącą wraz z bratem i mamą, papierowe łańcuchy. Widzę tatę rozplątującego kabelki lampek choinkowych. Uśmiechniętą babcię wyjmującą z piekarnika swoją pachnącą strucle makową z piekarnika. Gdy łańcuchy były już gotowe a choinka ubrana siadaliśmy wszyscy do stołu i kosztowaliśmy- jak mawiała babcia, jej makowca. Dziś gdy babci i taty nie ma już wśród nas to makowiec mamy przywołuje do mnie te piękne wspomnienia, szczęśliwych, beztroskich świąt.

7. Autorka: Maja K.

Moje ulubione świąteczne ciasto to pierniczki, które mój synek piecze w przedszkolu. Wyglądają i smakują wspaniale. Chyba Panie przedszkolanki mają jakiś tajemny składnik, który dodają do ciasta bo smakuje wyśmienicie. A może to po prostu miłość dziecka?

8. Autorka: Monika G.

Do moich ulubionych świątecznych ciast należą serniki, które przywołują mi zawsze na myśl puszystość i delikatność z nutką słodyczy. Taki puchowy, kremowy sernik z rodzynkami na kruchym spodzie jest prawdziwą kwintesencją smaku, mogłabym jeść go każdego dnia, bo wprost rozpływa się w ustach. Lubię też wersję waniliowo-kawową z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem tworzącym na wierzchu śnieżynkowe wzory. Z sernikiem każde moje święta są wyjątkowe i rodzinne 🙂

9. Autorka: Iwona K.

Moje ulubione świąteczne ciasto to sernik i pierniczki. Ten pierwszy uwielbiam w szczególności na zimno z dodatkiem lodów co wywołuje poruszenie.. Lody na Święta?! Tak! Pierniczki, gdyż uwielbiam samo ich przygotowywanie z moim synem. Magia kształtów i dekorowania. Wspólnie spędzony czas..Nie ma na tego typu ceny.. Słowa nie opiszą tych przysmaków wiec zasyłam zdjecia.

10. Autorka: Natalia B.

Moim ulubiony ciastem, które zajmuje honorowe miejsce na świątecznym stole jest placek marchewkowo- buraczany. Aromat, który unosi się w całym domu podczas jego przygotowania podkreśla magiczny charakter świąt. Nie ukrywam, że prostota w wykonaniu tego wypieku odgrywa kolosalną rolę. W przypadku tego ciasta efekt jest ten sam: wilgotne, aromatyczne ciasto, które w mig znika w czasie świątecznego biesiadowania. Składniki ciasta: marchew i buraki są doskonałym wytłumaczeniem do ciągłego podjadania ciasta. W końcu warzywa to samo zdrowie dla człowieka.

11. Autorka: Katarzyna M.

Wybór może mało oryginalny, ale moim ulubionym świątecznym ciastem jest makowiec. Jem ten smakołyk jedynie na święta. W mojej rodzinie jedynie w tym okresie kupowaliśmy te ciasto. Tak, kupowaliśmy… Mama wiele razy próbowała sama upiec, ale nigdy jej nie wychodziło. W końcu, gdy ja podrosłam i zaczęłam bawić się w gotowanie, spróbowałam tej trudnej sztuki. Teraz opanowałam ją do perfekcji. Kupowanie maku kojarzy mi się ze światami, tak samo jak wchodzenie jego ziarenek między zęby i zachwalanie najlepszego makowca w rodzinie. Oczywiście mojego.

12. Autorka:  Katarzyna G.

Piernik, sernik, makowiec? Nie. Moim ulubionym świątecznym ciastem jest słodki kulebiak:) Tradycja kultywowana w naszej rodzinie od pokoleń, przepis przywiozła ze sobą z Kresów jeszcze moja prababcia. Pyszne drożdżowe ciasto nadziewane po brzegi tym, co kocham: masa makowa wysadzana orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową, migdałami i czym tam jeszcze dusza zapragnie;) Wiem, powiecie zaraz, że to zwykły makowiec:) Dla mnie to niezwykłe ciacho szykowane z dodatkiem miłości, czułości i rodzinności. A kto w nadzieniu znajdzie grosik, ten będzie miał finansowe powodzenie w przyszłym roku;)

13. Autorka: Marzena G.

Strucla makowa -wilgotna,z dużą ilością masy makowej pachnącej miodem i dużą ilością bakalii ,obficie polana lukrem i posypana skórkami pomarańczy.łatwa w przygotowaniu.Pierwszy raz na Wigilie przywiozła mi ją babcia .Strucla była tak pyszna ,że od razu wzięłam przepis.Dlatego,też do dziś strucla ta przypomina mi moją babcię i przywołuje wspomnienia z nią związane To była wspaniała kobieta.Już sam widok tej strucli przywołuje wspomnienia z dzieciństwa z ukochaną babcią w roli głównej.

14. Autorka: Anna G.

Moje ulubione świąteczne ciasto to takie, które piecze moja babcia 🙂 Nieważne, czy będzie to makowiec, czy karpatka, ważne, że babcia zawsze wkłada w jego upieczenie dużo serca! A takie ciasta je się najlepiej, bo smak miłości jest niepowtarzalny 🙂

15. Autorka:  Katarzyna B.

Moim ulubionym świątecznym ciastem jest pomarańczowiec. To ciasto, które w moim domu pojawia się tylko w Święta Bożego Narodzenia. Piekła je już moja babcia. Uwielbiam ten placek nie tylko za wyśmienity smak, ale także za miłe wspomnienia. Pozwala mi on powrócić myślami do lat dzieciństwa, powspominać i cieszyć się ze świąt. W dodatku podczas przygotowania tego cudeńka w całym mieszkaniu pachnie pomarańczami. Dzięki temu czuję magię świąt. Tą samą, którą czułam jako mała dziewczynka.

16. Autorka: Barbara T.

Mam słabość do świątecznych serników, i do pierników też! Jak pogodzić jedno z drugim? Można upiec dwa osobne ciasta, ale można też jedno: serniko-piernik. Półkruchy spód o smaku piernika plus masa serowa, a na wierzchu polewa czekoladowa z odrobiną cynamonu – smakuje wyśmienicie i zazwyczaj jest zaskoczeniem dla gości, którzy nie spodziewają się takiego połączenia smaków!

17. Autorka: Agnieszka R.

Moje ulubione ciasto świąteczne to …piernik, bo najbardziej kojarzy mi się z Gwiazdką. Kiedy go piekę, w całym domu roznosi się jego korzenny zapach, zapowiadając rychłe nadejście Wigilii. Tak cudownie pobudza wszystkie zmysły i pieści kubki smakowe! Ostatnio piekę jego zdrowszą wersję – ze startą marchewką i żurawiną, łącząc pyszną słodycz aromatycznego piernika ze zdrową dietą. Takie ciasto jest bardziej mokre, bosko pachnie i …jeszcze lepiej smakuje. I co ważne, można się nim delektować bez wyrzutów sumienia. Polecam wszystkim smakoszom świątecznych wypieków!

18. Autorka: Martyna Sz.

Moje ulubione świąteczne ciasto to makowiec w cieście. Uwielbiam czarną gładką masę, która rozpływa się w ustach, jak gdyby jej składnikami wcale nie był mak i mleko, lecz przyjemność dla podniebienia i rozkosz dla zmysłów. Wisienką na torcie jest zaś pyszne, puszyste ciasto z aromatem cytryny, które dodaje całości niezwykłego, niezapomnianego świątecznego smaku. Zapach choinki, towarzystwo najbliższych i smak makowca w cieście – nic więcej w Boże Narodzenie do szczęścia mi nie trzeba!

19. Autorka: Justyna P.

Piernik pomarańczowo-orzechowy z powidłami.
Ciast to kojarzy mi się ze świętami w domu dziadków, których niezapomniana atmosfera pełna miłości i bliskości przesycona cudownymi aromatami, na zawsze pozostanie w mojej pamięci.
Szczególnie zapach piernika unoszący się po całym domu – korzenne przyprawy, miód, pomarańcze, cynamon, imbir.
Do dziś staram się stworzyć w swoim domu podobną atmosferę, w czym pomaga mi babciny piernik, którego smak i zapach przywołują cudowne wspomnienia, wielką radość oraz dwie najukochańsze osoby.

20. Autorka: Zofia W.

Ulubionym ciastem naszej rodziny jest Piernik Świąteczny, który robimy dzięki wam i zawsze wychodzi nam pysznie. Idealnie komponuje się z innymi naszymi potrawami świątecznymi. Dzieciaki lubią go jeść popijając mlekiem. Natomiast ja z mężem pijemy do niego herbatę z rumem. Nasz piernik zawsze jest w polewie czekoladowej oraz z orzechami różnego typu na wierzchy. A gdy już wszystkim się wydaje, że jest za stary by go jeść dodaję go do kutii w niewielkich ilościach i znów wszyscy są zadowoleni słodkościami w naszym domu.

21. Autorka: Joanna P.

Ulubieńcem na świątecznym stole z kawą jest marchewkowy piernik mojej Kochanej Mamusi. Smak wspomnień lat dzieciństwa i radosnego poszukiwania prezentów pod świątecznym drzewkiem. Dzisiaj to ja goszczę nim swoją mamę i rozpieszczam podniebienia gości oraz domowników. To magiczna mieszanka przyprawy do piernika, kakao, skórki pomarańczowej oraz dorodnej marchewki. Smak doskonały, przypominającym moim zmysłom, iż święta są tuż tuż. Uwielbiam zajadać go pod choinką grając z mężem oraz z synkiem w świąteczne gry planszowe.

22. Autorka: Marlena Cz.

Nie wiem na ile sękacz jest popularny w innych częściach Polski, ale u mnie w domu nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Zwłaszcza, że pochodzę z regionu, który słynie z tych wypieków. Jest bardzo pracochłonny w przygotowaniu, ponieważ piecze się go na rożnie, więc robimy go tylko na wyjątkowe okazje.

Już sam wygląd sękacza jest ozdobą stołu, ponieważ przypomina pień drzewa. Ma mnóstwo wystających rożków- sęków, a za sprawą pieczenia go na rożnie po przekrojeniu możemy zobaczyć na nim słoje- zupełnie jak na prawdziwym pniu. Wygląd to jednak nic w porównaniu do smaku, który jest wybory!:)

23. Autorka: Małgorzata B.

Moim najlepszym ciastem świątecznym jest oczywiście piernik ,który już swoim zapachem utwierdza mnie w tym ,że święta tuż tuz.Uwielbiam piernik ,a jeszcze bardziej pierniczki ,które każdego roku przed świętami robię z dziećmi .Oczywiście dzieciaki prześcigają się w pomysłach na dekorowanie pierniczków .Mamy przy tym mnóstwo zabawy .Częśc pierniczków ląduje na choince a druga do puszki gdzie nabieraja do świąt idealnej miękkości.Piernikowe cuda są tym co zawsze będzie kojarzyło mi się ze świętami ,bo czy oprócz choinki może coś bardziej przypominac o świetach niż zapach pierniczków 😉

24. Autorka: Jolanta P.

Czas Bożego Narodzenia jest wyjątkowy.Ten zapach lasu i piernika w domu to niepowtarzalne doznania.Dlatego starym zwyczajem .przeniesionym jeszcze z domu moich dziadków, jest zwyczaj stawiania na środku stołu piernika.Piernika,który dojrzewa w spiżarni przez co najmniej cztery tygodnie.Pachnie przyprawami i prawdziwym miodem.Polany czekoladą i posmarowany powidłami robionymi w domu samodzielnie jest nieodzownym składnikiem Bożego Narodzenia.

25. Autorka: Justyna M.

Moim ulubionym świątecznym ciastem jest właśnie piernik. To ciasto, od którego zawsze zaczyna się świąteczne przygotowania, to dla mnie pierwszy symbol zbliżających się świąt. Długi czas oczekiwania aż pienik „dojrzeje” sprawia, że zjedzenie go jest wyjątkowe. Jeszcze kiedy byłam dzieckiem nie mogłam doczekać się piernika i po cichu podjadałam go przed Świętami. Szczerze mówiąc zostało mi to do dziś 😉

26. Autorka: Justyna P.

Cicha jest ta noc,
Pierwsza z gwiazd już nad nami,
Po domu roznosi się zapach
Drożdżowego z rodzynkami…
To właśnie to ciasto króluje w moim domu podczas Świąt. Jest władcą absolutnym. Potencjalnych pretendentów do tronu (z rodu Sernikowych, Piernikaczy, Makowieckich) zsyła na wygnanie poza granice królestwa (świątecznego stołu). Jak przystało na króla, dzierży berło zapachu i koronę smaku. Niezmiennie, co roku, sprawia, że moje kiszki grają przed nim marsza.

27. Autorka: Mariola S.

Magiczne ciasto wypełnione kolorami niczym z kosmosu o słodkim, bakaliowym smaku to mój ulubiony keks. Nie wyobrażam sobie świąt bez tegoż ciasta, które jest mieszanka słodkości i fantazji. Jego smak to rozkosz dla podniebienia, która powoduje u mnie uczucie, że świat jest piękny. Tak niewiele potrzeba, aby być szczęśliwym, aby jeden kęs mógł przenieś człowieka w świat dzieciństwa, które już dawno przeminęło, ale w Święta powraca w pięknych , bajecznych wspomnieniach. Keks to czary, keks to magia keks to najlepsze ciasto na Święta !!!

28. Autorka: Monika G.

Moje ulubione ciasto to keks naładowany pysznymi bakaliami i orzechami
Jest on puszysty a zarazem wilgotny od bakalii i jego maślany smak przeplata się z nutą wanilii
Pyszny pierwszego dnia a resztki ze świąt– usmażone na maśle są idealne na przekąskę w czasie babskich przygotować do sylwestra

29. Autorka: Mariola F.

Im jestem starsza, tym częściej wspominam swoje beztroskie i szczęśliwe dzieciństwo. Wychowywała mnie babcia, która kochała piernik! To chyba dzięki Niej też bardzo lubię to ciasto. Czekoladowy jego smak i obecność bakalii sprawiają, że myśląc o Świętach, myślę o pierniku. Co ma piernik do wiatraka? Mam taki napis w kuchni latem. Przy małym wiatraczku często leży piernik. Odpowiadając na to pytanie mówię zaciekawionym: wiatrak chłodzi mój piernik! Pierniczkowe wspomnienia są jednym z głównych smakowych wspomnień dzieciństwa. Dorzuciłabym jeszcze do nich pomarańcze i orzechy włoskie.

30. Autorka: Joanna S.

Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca.Mój facet czasem się śmieje,że
zamiast dwunastu potraw wigilijnych na stole można by było postawić mi
dwanaście blach mojego ulubionego ciasta i wcale nie miałabym żalu.
Uwielbiam go w każdej postaci.Przypomina mi słodkie dzieciństwo spędzane
u Babci,która w pieczeniu ciast była mistrzynią.Najlepiej smakowała mi jej strucla
makowa z dodatkiem pomarańczowej skórki,polana (specjalnie dla mnie „od serca”)
podwójną warstwą lukru.Zajadałam się nią popijając mlekiem,
które choć nie bardzo lubiane przeze mnie,w towarzystwie pysznego
makowca smakowało nieziemsko.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,74 z 5)
loading... zapisuję głos...