Filet z okonia morskiego na parze z koprem włoskim, pomarańczami i estragonem
Składniki na danie – Filet z okonia morskiego na parze z koprem włoskim, pomarańczami i estragonem:
- 1 okoń morski
- ½ bulwy kopru włoskiego
- 1 liść pora
- 1 pomarańcza
- Kilka gałązek świeżego estragonu
- Gwiazdka anyżu
- Olej lniany
Przygotowanie
Liść pora pokroić na 5 milimetrowe paski, a następnie na jedną minutę włożyć do gorącej wody, aby nieco zmiękły – staną się bardziej elastyczne i posłużą do związania filetów z ryby. Rybę oskrobać, wypatroszyć i wyfiletować. Gotowy filet położyć skórą do dołu, ułożyć na nim estragon i przykryć drugim filetem, a następnie przewiązać paseczkami z liścia pora i pokroić na równe kawałki. Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika i gotować na parze przez 12 minut w 95 stopniach.
Koper włoski pokroić w cienkie plastry (można w tym celu użyć mandoliny), a następnie włożyć na 10 minut do wody z lodem – dzięki temu będzie chrupiący i sprężysty. Nada daniu charakterystyczny aromat i anyżkowy smak. Z pomarańczy wycisnąć sok i wlać do małego garnka, dodać do niego gwiazdkę anyżu i zredukować go na małym ogniu o połowę, od czasu do czasu mieszając. Do zredukowanego soku dodać 2 łyżki oliwy z pestek dyni i wymieszać. Za pomocą ręcznika papierowego odsączyć pokrojony w plasterki koper włoski. Ułożyć rybę i dodatki na talerzu, polać dresingiem i udekorować listkami estragonu.
Przepis pochodzi z programu Tajemniczy Składnik, emitowanego w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl