Filet mignon z kurkami i cebulą

Filet-mignon-z-kurkami-i-cebula

Filet mignon z kurkami i cebulą

Autorski przepis  Chefa Kuchni Darka Kuźniaka – biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu! 

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 100 g białej cebuli
  • 10 ml oleju
  • 100 g masła
  • 100 g kurek
  • 200 ml bulionu
  • 2 młode ziemniaki
  • 3 gałązki tymianku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku

 

Wykonanie:

Steki nasmaruj olejem i ułóż na rozgrzanej patelni, obsmaż dobrze z obydwu stron. Przełóż na blachę, dodaj plaster masła na każdy stek i włóż do rozgrzanego do 200C piekarnika, piecz około 10 minut. Pokrojoną cebulę przesmaż na maśle, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu około 15 minut, dopraw solą i pieprzem.

Oczyszczone kurki przesmaż na suchej patelni, jak zaczynają skwierczeć dodaj zimne masło i sól. Umytego ziemniaka obgotuj w wodzie około 15 minut, osusz i przełóż na blachę, przekrój na pół ułóż na nim tymianek, czosnek, masło – zapiecz w piecu do miękkości.

Steka solimy i pieprzymy przed podaniem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,14 z 5)
zapisuję głos...