Filet mignon z kurkami i cebulą
Filet mignon z kurkami i cebulą
Autorski przepis Chefa Kuchni Darka Kuźniaka – biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu!
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 100 g białej cebuli
- 10 ml oleju
- 100 g masła
- 100 g kurek
- 200 ml bulionu
- 2 młode ziemniaki
- 3 gałązki tymianku
- 20 ml oliwy z oliwek
- Ząbek czosnku
Wykonanie:
Steki nasmaruj olejem i ułóż na rozgrzanej patelni, obsmaż dobrze z obydwu stron. Przełóż na blachę, dodaj plaster masła na każdy stek i włóż do rozgrzanego do 200C piekarnika, piecz około 10 minut. Pokrojoną cebulę przesmaż na maśle, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu około 15 minut, dopraw solą i pieprzem.
Oczyszczone kurki przesmaż na suchej patelni, jak zaczynają skwierczeć dodaj zimne masło i sól. Umytego ziemniaka obgotuj w wodzie około 15 minut, osusz i przełóż na blachę, przekrój na pół ułóż na nim tymianek, czosnek, masło – zapiecz w piecu do miękkości.
Steka solimy i pieprzymy przed podaniem.