Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

  • – filet z dorsza                                                                                      600g
  • – Śmietana 36% 200g  (np. od OSM Piątnica)                                   2 szt.
  • – mąka kukurydziana                                                                           3 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – sok z cytryny                                                                                     3 łyżki
  • – sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
  • – olej rzepakowy do smażenia
  • – domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica     2 łyżki  

 

Wykonanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.

Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.

Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.

Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.  

Wykonanie domowego masła:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (113 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  15 marca 2017 15:53

    Ciekawi mnie sos z nutą cytrynową.

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  16 marca 2017 23:25

    Pycha. Wygląda smakowicie. Dorsz to pyszna ryba.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  19 marca 2017 10:34

    Coś nowego dorsz w sosie z nutą cytrynową na pewno bardzo smaczny chętnie ten przepis wypróbuję bo często robię dorsza i zmiana przepisu dobrze zrobi w moim menu

    Odpowiedz
  4. Aneta  22 marca 2017 11:31

    Brakuje mi właśnie w moim przepiśniku fajnych przepisów na ryby – jem ich zdecydowanie za mało 🙁 Muszę zanotować ten przepis i koniecznie wypróbować.

    Odpowiedz
  5. karr96  25 kwietnia 2017 20:56

    Świetny przepis! Wypróbuję w niedzielę 😉

    Odpowiedz
  6. magnolinijka  7 czerwca 2017 13:46

    ja od czasu do czasu pozwolę sobie np. na rybę w restauracji. Ostatnio w Trattoria il Successo w warszawie stek z tuńczyka. Takie danie to jest moim zdaniem poezja. Dorsza staram się przygotowywać w domu, dzieciaki moje lubią.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.