Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

  • – filet z dorsza                                                                                      600g
  • – Śmietana 36% 200g  (np. od OSM Piątnica)                                   2 szt.
  • – mąka kukurydziana                                                                           3 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – sok z cytryny                                                                                     3 łyżki
  • – sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
  • – olej rzepakowy do smażenia
  • – domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica     2 łyżki

 

Wykonanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.

Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.

Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.

Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.

Wykonanie domowego masła:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...