Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym
- – filet z dorsza 600g
- – Śmietana 36% 200g (np. od OSM Piątnica) 2 szt.
- – mąka kukurydziana 3 łyżki
- – sól, pieprz do smaku
- – sok z cytryny 3 łyżki
- – sól, pieprz, cukier i szczypta kurkumy do smaku
- – olej rzepakowy do smażenia
- – domowe masło uzyskane z 2 Śmietanek 42% od OSM Piątnica 2 łyżki
Wykonanie:
Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.
Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.
Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.
Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.
Wykonanie domowego masła:
Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.