Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise – dekoruj smakiem!

Nie wiecie jakie menu przygotować na imprezę sylwestrową? Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza. Polecamy!

Nie wiecie jakie menu przygotować na imprezę sylwestrową? Popularnością cieszą się dania w sam raz na jeden kęs – koreczki, mini kanapeczki i inne przekąski. Warto też pomyśleć o czymś na ciepło, aby dodać gościom energii do dalszej zabawy. Na przyjęciu nie może zabraknąć również czegoś słodkiego. Figowo-orzechowy pudding z trzcinowym creme anglaise to propozycja, która dopieści nawet najbardziej wymagającego smakosza. Polecamy!

Figowe puddingi

Składniki na ciasto:

  • 70 g prażonych orzechów włoskich
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g miękkiego masła
  • 115 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT
  • 1 jajko
  • 90 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem angielski trzcinowy:

  • 325 ml mleka
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 120 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić 6 ramekinów lub żaroodpornych kubków, dna wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto: zagotować w rondlu sok pomarańczowy, dodać figi, imbir, cynamon i 1 łyżeczkę skórki z pomarańczy, gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać sodę (powstanie piana), odstawić na 10 minut. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie zmiksować. Wmieszać w masę orzechy oraz mąkę w trzech partiach, każdą dokładnie łącząc przed dodaniem kolejnej. Dodać sos pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Masą napełnić ramekiny do 3/4 wysokości, następnie przykryć każdy folią aluminiową. Ramekiny umieścić w dużym głębokim naczyniu do pieczenia, naczynie napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości ramekinów. Piec puddingi przez około 35-40 min. Wyciągnąć ramekiny na 5 min, podawać gorące z kremem angielskim. Aby przygotować krem należy podgrzewać mleko do momentu, gdy niemal się zagotuje, zdjąć z ognia. Żółtka bardzo dokładnie ubić z Cukrem pudrem trzcinowym Diamant, powoli wlać do gorącego mleka i przelać masę do rondla. Gotować na małym ogniu, nie przerwanie mieszając, aż krem zgęstnieje (około 5 minut). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Gotowym kremem polewać puddingi.

www.diamant.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  29 grudnia 2013 19:29

    Bardzo wykwintnie, nie wiem czy podołam 🙂

    Odpowiedz
  2. scrabble  12 lipca 2015 22:19

    Wygląda niesamowicie 🙂

    Odpowiedz
  3. marcia7  11 sierpnia 2015 20:34

    cudnie wygląda

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  27 listopada 2015 14:44

    Pychotka

    Odpowiedz
  5. efffciaa  4 marca 2016 21:54

    Jeszcze nidgy sama puddingi nie robiłam , ale niejednokrotnie miałam okazję go jeść , zwłaszcza w czasie gdy przebywałam w Anglii – dla nich to całe święto to spożywanie puddingów .

    Odpowiedz
  6. luna341  15 października 2016 21:23

    Na sam widok slinka cieknie

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  18 listopada 2016 05:02

    Lubie orzechy, imbir, cynamon, to i pewnie ten pudding by mi smakował. Może kiedyś wypróbuję,bo wygląda mi na bardzo smaczny deserek.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany