Ferie na stoku – odpowiedzialnie przygotuj się na białe szaleństwo

Sezon narciarski trwa, a ferie zimowe dają jeszcze większą okazję do białych szaleństw. Każdy wyjazd trzeba solidnie zaplanować. Nie tylko zarezerwować miejsce w ośrodku wczasowym, zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt, ale również zadbać o kondycję fizyczną. Do tego niezbędny jest trening!

Jazda na nartach to sportowy wysiłek dla organizmu. Warto jest zadbać przed wyjazdem w góry o najważniejsze partie ciała, aby później uniknąć zakwasów czy kontuzji. Wystarczy 45 minut  przez 3 dni w tygodniu, aby wprowadzić nasz organizm do większego zaangażowania fizycznego.

Trening należy rozpocząć rozgrzewką całego ciała, lekki trucht albo podskoki pozwolą przygotować się do dalszych ćwiczeń. Należy skupić się na wybranych partiach mięśni, które będą najwięcej pracowały w na stoku: pośladkach, udach, brzuchu oraz barkach. Jednym z rekomendowanych sposobów przez specjalistów jest codzienny jogging i gimnastyka. W czasie biegu pracują wszystkie mięśnie, a ogranizm dotlenia się. Tym samym wzmacniamy nie tylko mięśnie, ale również odporność na minusową temperaturę.

Aby poprawić kondycję ruchową warto zadbać o odpowiednie odżywianie. Dobierając dobrze składniki pożywienia można dodać energii oraz utrzymać sylwetkę w dobrej formie. „Przed intensywnym wysiłkiem fizycznym warto skoncentrować się na produktach zawierających mało błonnika, z dużą ilością węglowodanów prostych, szybko podnoszących poziom glukozy we krwi.” – mówi dietetyk musli Tak Jak Chcesz, Katarzyna Biłous. Podstawą diety mogą stanowić  ziarna, np. pszenica, płatki kukurydziane lub orkisz preparowany. Warto również skupić się na składnikach, które dają dużo energii a jednocześnie wzmocnią organizm od środka. Faworytem będzie witamina C zawarta np. w liofilizowanych owocach: porzeczce, żurawinie, jabłku, witamina E w orzechach i nasionach słonecznika oraz płatki lniane bogate w omegę 3.

Podczas zwiększonego wysiłku organizm wraz z potem traci znaczne ilości potasu i sodu. „Bardzo ważne jest nawadnianie organizmu. Wskazane jest picie wody mineralnej, która dostarcza minerały. Wybierając wody magnezowo – wapniowe można zmniejszyć negatywne odczucie jakim są zakwasy” – dodaje dietetyk z musli Tak Jak Chcesz.

Warto jest przeciwdziałać powstawaniu powysiłkowemu bólowi mięśniowemu. Dieta urozmaicona orzechami i sezamem, uzupełni wapń, suszone banany, śliwki czy porzeczki, utrzymają odpowiedni poziom potasu. O magnez zadbają otręby, orzechy migdały i gorzka czekolada.

Ważne jest, żeby przygotowania do białego szaleństwa były nie tylko obowiązkiem, ale w znacznym stopniu przyjemnością. Należy pamiętać, że dobrze przygotowany organizm pozwoli nam cieszyć się urokami zimy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany