Faszerowane papryki na dwa sposoby

Papryki nie bez powodu występują w kolorach jesieni: żółtym, zielonym i czerwonym. To jeden z najlepszych przysmaków o tej porze roku. Warzywa te mają słodki smak z delikatną nutką goryczy, przez co idealnie pasują do różnorodnych dań. Warto wykorzystać fakt, że jesienią w porównaniu do pory letniej są sporo tańsze. Jak je przygotować?  Pysznie smakują nadziewane orientalnym farszem. Musicie ich spróbować!

jasmeen_faszerowane-papryki

Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

 

Składniki

  • ½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g pomidorów krojonych w kartonie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • ½ opakowania startego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii
  • szczypta papryki chili
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.

Czerwone papryki faszerowane pastą z bakłażana z indykiem

Składniki:

  • ½ opakowania pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 filet z indyka
  • 2 plastry żółtego sera
  • 6 suszonych pomidorów
  • garść zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • świeżo mielony pieprz oraz sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Następnie smażymy go na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli i czosnku przeciśniętego przez praskę. Czerwone papryki wydrążamy i smarujemy je od środka grubą warstwą pasty z bakłażana, wkładamy do nich suszone pomidory, indyka wraz z cebulą z patelni, pokrojoną pietruszkę i garść zielonych oliwek. Na wierzchu układamy po kawałku żółtego sera i zamykamy papryki. Następnie wkładamy je do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez około 30 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  6 października 2016 12:41

    Smakowicie się prezentują.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  6 października 2016 13:17

    Ciekawe przepisy , jednak moim faworytem w kwestii farszu do papryki jest farsz mięsny z ryżem – coś jak farsz do gołąbków – smakują wtedy naprawdę wyśmienicie , zwłaszcza z sosem pieczarkowym .

    Odpowiedz
  3. nungal  6 października 2016 14:04

    Bardzo lubię faszerowaną paprykę 🙂

    Odpowiedz
  4. kasia87g  6 października 2016 14:27

    nie przepadam za papryką

    Odpowiedz
  5. macierzanka  6 października 2016 14:46

    Mnie szczególnie podoba się ten przepis wegetariański z cieciorką i kaszą jaglaną. Ja bardzo lubię paprykę faszerowaną ,więc według tego przepisu zrobię.Wegetarianie są w mojej rodzinie ,więc uraczę ich nowym daniem.

    Odpowiedz
  6. mama_kazala  6 października 2016 15:16

    pychota musi być!

    Odpowiedz
  7. Aneta  6 października 2016 15:51

    Ciekawe przepisy, coś niestandardowego 🙂

    Odpowiedz
  8. xtina120  6 października 2016 23:10

    Nadziewane papryczki to musi być coś pysznego 😉

    Odpowiedz
  9. ava  8 października 2016 12:21

    Moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  10. Jaworka  12 października 2016 21:33

    Nie przepadam za wegetariańskimi daniami i u mnie w domu tez nie ma chętnych chociaż przepis świetny i może smakować to jednak wolę paprykę nadziewaną mięsem ryżem marchewką i innymi dodatkami

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  1 listopada 2016 10:22

    Uwielbiam paprykę pod każdą postacią, faszerowaną , na surowo i w różnych sałatkach.Ten przepis mi się podoba,. wypróbuję go.Ten ze zdrową kaszą jaglaną.

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  18 listopada 2016 01:21

    Papryka to bardzo zdrowe warzywo. bardzo ją lubię, i jem pod każdą postacią, najlepiej surową, w sałatkach. Ale te tutaj przepisy zachęcają do wypróbowania ich.

    Odpowiedz
  13. afrodyta  10 grudnia 2016 13:42

    Niedawno robiłam nadziewane papryki z kaszą gryczaną i z mięsem(pierś kurczaka). Chciałabym zobaczyć,jak będzie smakowało z kaszą jaglaną…:-)

    Odpowiedz
  14. AnnStyl  20 lutego 2017 23:24

    Pysznie wyglądają te kolorowe papryczki. Farsz też z dobrych składników jak widać. Myślę, że są apetyczne i równie dobrze smakują jak wyglądają. Od samego patrzenia ślinka cieknie, a zapach pewnie powalający. Mniam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany