Faszerowane papryki na dwa sposoby
Papryki nie bez powodu występują w kolorach jesieni: żółtym, zielonym i czerwonym. To jeden z najlepszych przysmaków o tej porze roku. Warzywa te mają słodki smak z delikatną nutką goryczy, przez co idealnie pasują do różnorodnych dań. Warto wykorzystać fakt, że jesienią w porównaniu do pory letniej są sporo tańsze. Jak je przygotować? Pysznie smakują nadziewane orientalnym farszem. Musicie ich spróbować!
Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną
Składniki
- ½ opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 4 duże czerwone papryki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 g pomidorów krojonych w kartonie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- ½ opakowania startego parmezanu
- garść świeżych listków bazylii
- szczypta papryki chili
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podduszamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich „wieczka” oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.
Czerwone papryki faszerowane pastą z bakłażana z indykiem
Składniki:
- ½ opakowania pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
- 4 duże czerwone papryki
- 1 filet z indyka
- 2 plastry żółtego sera
- 6 suszonych pomidorów
- garść zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- świeżo mielony pieprz oraz sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Następnie smażymy go na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli i czosnku przeciśniętego przez praskę. Czerwone papryki wydrążamy i smarujemy je od środka grubą warstwą pasty z bakłażana, wkładamy do nich suszone pomidory, indyka wraz z cebulą z patelni, pokrojoną pietruszkę i garść zielonych oliwek. Na wierzchu układamy po kawałku żółtego sera i zamykamy papryki. Następnie wkładamy je do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez około 30 minut.