Faszerowana papryka mięsem, szpinakiem i pieczarkami

Ten łatwy przepis na danie: faszerowana papryka pozwoli Ci na zaskoczenie rodziny smaczną i aromatyczną kuchnią.

Faszerowana papryka mięsem, szpinakiem i pieczarkami

Zima daje się wszystkim we znaki. Przenikliwy chłód i mrozy potrafią skutecznie obniżyć odporność organizmu. – Aby zapobiec częstym przeziębieniom należy włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w witaminę C, które wzmocnią układ immunologiczny. Polecam zwłaszcza warzywa np. szpinak lub paprykę, która podczas pieczenia nie traci swoich właściwości, dzięki czemu danie będzie nie tylko zachęcało swoim kolorowym i apetycznym wyglądem, ale także dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.

 

Faszerowana papryka

Składniki (4 porcje)

4 czerwone lub żółte papryki

400 gram drobiowego mięsa mielonego

6 łyżek FIBROKI granulki

200 g szpinaku – mrożonego lub świeżego

100-150 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

oregano

sól i pieprz

3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki, szpinak (posiekany) z czosnkiem oczyszczamy i każdy składnik osobno podduszamy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Paprykę przepoławiamy, oczyszczamy z pestek, myjemy i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 – 45 min. w temperaturze 200 º C.

Faszerowana papryka z drobnym makaronem i mięsem

Faszerowana papryka z drobnym makaronem i mięsem

Sprawdzony przepis na danie: Faszerowana papryka. Jeśli lubisz połączenie papryki, makarnu i mięsa - to ten przepis jest dla Ciebie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (153 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bolszewianka49  3 marca 2012 15:00

    To wspaniały, pokazowy przepis np. na kolację z przyjaciółmi. Bardzo zdrowe i sycące.Właśnie takiego szukałam.

    Odpowiedz
  2. Masza  15 lipca 2013 08:40

    Prawda,wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje.Faszerowane papryki również serwuję mojej rodzince.

    Odpowiedz
  3. Brunia28  15 lipca 2013 15:07

    uwielbiam papryke:)w kazdej postaci:)

    Odpowiedz
  4. magella87  1 kwietnia 2015 17:54

    ciekawa propozycja

    Odpowiedz
  5. scrabble  11 kwietnia 2015 16:50

    Mi najbardziej smakuje z dodatkiem fety.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany