Faszerowana papryka mięsem, szpinakiem i pieczarkami

Ten łatwy przepis na danie: faszerowana papryka pozwoli Ci na zaskoczenie rodziny smaczną i aromatyczną kuchnią.

Faszerowana papryka mięsem, szpinakiem i pieczarkami

Zima daje się wszystkim we znaki. Przenikliwy chłód i mrozy potrafią skutecznie obniżyć odporność organizmu. – Aby zapobiec częstym przeziębieniom należy włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w witaminę C, które wzmocnią układ immunologiczny. Polecam zwłaszcza warzywa np. szpinak lub paprykę, która podczas pieczenia nie traci swoich właściwości, dzięki czemu danie będzie nie tylko zachęcało swoim kolorowym i apetycznym wyglądem, ale także dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.

 

Faszerowana papryka

Składniki (4 porcje)

4 czerwone lub żółte papryki

400 gram drobiowego mięsa mielonego

6 łyżek FIBROKI granulki

200 g szpinaku – mrożonego lub świeżego

100-150 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

oregano

sól i pieprz

3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Cebulę, pieczarki, szpinak (posiekany) z czosnkiem oczyszczamy i każdy składnik osobno podduszamy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Paprykę przepoławiamy, oczyszczamy z pestek, myjemy i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 – 45 min. w temperaturze 200 º C.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...