Faszerowana papryka mięsem, szpinakiem i pieczarkami
Ten łatwy przepis na danie: faszerowana papryka pozwoli Ci na zaskoczenie rodziny smaczną i aromatyczną kuchnią.
Zima daje się wszystkim we znaki. Przenikliwy chłód i mrozy potrafią skutecznie obniżyć odporność organizmu. – Aby zapobiec częstym przeziębieniom należy włączyć do codziennego jadłospisu produkty bogate w witaminę C, które wzmocnią układ immunologiczny. Polecam zwłaszcza warzywa np. szpinak lub paprykę, która podczas pieczenia nie traci swoich właściwości, dzięki czemu danie będzie nie tylko zachęcało swoim kolorowym i apetycznym wyglądem, ale także dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse.
Faszerowana papryka
Składniki (4 porcje)
4 czerwone lub żółte papryki
400 gram drobiowego mięsa mielonego
6 łyżek FIBROKI granulki
200 g szpinaku – mrożonego lub świeżego
100-150 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
oregano
sól i pieprz
3-4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Cebulę, pieczarki, szpinak (posiekany) z czosnkiem oczyszczamy i każdy składnik osobno podduszamy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, oregano i gałkę muszkatołową. Paprykę przepoławiamy, oczyszczamy z pestek, myjemy i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 – 45 min. w temperaturze 200 º C.