Fasolowe frittery z ceviche, krewetek i mango
FASOLOWE FRITTERY Z CEVICHE, KREWETEK I MANGO
Składniki:
Ceviche:
- 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
- 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
- sok z 2 limonek
- 1 duże mango, obrane i drobno posiekane
- 1-2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
- 1 dojrzały pomidor, drobno posiekany
- mały pęczek kolendry, drobno posiekanej
- sól morska i czarny pieprz
Frittery:
- 2 łyżki stołowe suszonych krewetek
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
- 2 x 400g puszki wspięgi, odsączone
- 1 czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
- 3-4 łyżki stołowe zwykłej mąki
- olej roślinny do smażenia na głębokim oleju
Do podania:
- ostry sos paprykowy
- kawałki limonki
Sposób przygotowania:
- Zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj krewetki i gotuj przez około 1 minutę. Odsącz krewetki, posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku i wstaw do lodówki.
- Przykryj suszone krewetki wrzącą wodą i odstaw zamoczone na 15 minut, aż zmiękną. Odsącz, następnie zmiksuj z cebulą, czosnkiem oraz chili. Dodaj fasolę, miksuj aż powstanie gładka masa. Przypraw do smaku. Przelej do miski i powoli dodawaj mąkę aż powstanie sztywne ciasto. Zamocz dwie łyżki w oleju i uformuj nimi 10-12 owalnych porcji.
- Podgrzej olej do temperatury 160°C/325°F i smaż porcjami na głębokim oleju przez 8-10 minut, aż porcje nabiorą złocisto-brązowego koloru i staną się chrupkie. Odsącz na papierze kuchennym i przypraw solą morską, gdy będą jeszcze ciepłe.
- Przekrój fritter, nafaszeruj ceviche i podawaj z ostrym sosem paprykowym, limonkami
i zimnym piwem.
Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’ prezentuje własną wizję tej ekscytującej kuchni i kultury.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Andy Bates można znaleźć w programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’ emitowanym od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 na Polsat Food Network.
Przepis na: Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina
Składniki na danie - Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina: 400 g całych krewetek w pancerzykach 150 ml białego, wytrawnego wina 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 40 ml oliwy z oliwek
Komentarze
Dosyć wymyślne danie. Ciekawe czy smaczne.
Nie dla mnie
Mnóstwo smaków miesza się ze sobą. Nie wiem czy moja wątroba by to wytrzymała.
Nie jestem pewna czy by posmakowało.
O rety ale przepis. Lubię takie dania i jestem pewna, że jest wyborne w smaku. W każdym razie wygląda smakowicie. Takie chrupiące i pełne smacznych krewetek. Palce lizać. Gdybyż jeszcze ktoś tak zrobił i mi podał to danie to długo by nie postało.
Krewetki to dla mnie absolutnie obcy smak i nie umiem się przełamać do ich spróbowania. Dużo osób chwali je za smak jak są dobrze przyrządzone, więc może kiedyś.