Fasolowe frittery z ceviche, krewetek i mango

Fasolowe-Frittery-z-Ceviche-z-Krewetek-i-Mango

FASOLOWE FRITTERY Z CEVICHE, KREWETEK I MANGO

Składniki:

Ceviche:

  • 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • sok z 2 limonek
  • 1 duże mango, obrane i drobno posiekane
  • 1-2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
  • 1 dojrzały pomidor, drobno posiekany
  • mały pęczek kolendry, drobno posiekanej
  • sól morska i czarny pieprz

Frittery:

  • 2 łyżki stołowe suszonych krewetek
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
  • 2 x 400g puszki wspięgi, odsączone
  • 1 czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
  • 3-4 łyżki stołowe zwykłej mąki
  • olej roślinny do smażenia na głębokim oleju

Do podania:

  • ostry sos paprykowy
  • kawałki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj krewetki i gotuj przez około 1 minutę. Odsącz krewetki, posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku i wstaw do lodówki.
  2. Przykryj suszone krewetki wrzącą wodą i odstaw zamoczone na 15 minut, aż zmiękną. Odsącz, następnie zmiksuj z cebulą, czosnkiem oraz chili. Dodaj fasolę, miksuj aż powstanie gładka masa. Przypraw do smaku. Przelej do miski i powoli dodawaj mąkę aż powstanie sztywne ciasto. Zamocz dwie łyżki w oleju i uformuj nimi 10-12 owalnych porcji.
  3. Podgrzej olej do temperatury 160°C/325°F i smaż porcjami na głębokim oleju przez 8-10 minut, aż porcje nabiorą złocisto-brązowego koloru i staną się chrupkie. Odsącz na papierze kuchennym i przypraw solą morską, gdy będą jeszcze ciepłe.
  4. Przekrój fritter, nafaszeruj ceviche i podawaj z ostrym sosem paprykowym, limonkami
    i zimnym piwem.

Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’  prezentuje własną wizję tej ekscytującej  kuchni i kultury.

logoWięcej propozycji na smakowite dania wg receptur  Andy Bates  można znaleźć w  programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’ emitowanym od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 na Polsat Food Network.

 

 

Przepis na: Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina   

Przepis na: Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina  

Składniki na danie - Krewetki w sosie z pomidorów i białego wina: 400 g całych krewetek w pancerzykach 150 ml białego, wytrawnego wina 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 40 ml oliwy z oliwek

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (169 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  4 czerwca 2014 14:22

    Dosyć wymyślne danie. Ciekawe czy smaczne.

    Odpowiedz
  2. martucha180  4 czerwca 2014 20:46

    Nie dla mnie

    Odpowiedz
  3. bbo  4 czerwca 2014 20:51

    Mnóstwo smaków miesza się ze sobą. Nie wiem czy moja wątroba by to wytrzymała.

    Odpowiedz
  4. scrabble  10 sierpnia 2015 14:06

    Nie jestem pewna czy by posmakowało.

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  20 grudnia 2016 16:23

    O rety ale przepis. Lubię takie dania i jestem pewna, że jest wyborne w smaku. W każdym razie wygląda smakowicie. Takie chrupiące i pełne smacznych krewetek. Palce lizać. Gdybyż jeszcze ktoś tak zrobił i mi podał to danie to długo by nie postało.

    Odpowiedz
  6. Skosa Sandra  5 października 2020 10:20

    Krewetki to dla mnie absolutnie obcy smak i nie umiem się przełamać do ich spróbowania. Dużo osób chwali je za smak jak są dobrze przyrządzone, więc może kiedyś.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany