Fasolowe frittery z ceviche, krewetek i mango
FASOLOWE FRITTERY Z CEVICHE, KREWETEK I MANGO
Składniki:
Ceviche:
- 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
- 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
- sok z 2 limonek
- 1 duże mango, obrane i drobno posiekane
- 1-2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
- 1 dojrzały pomidor, drobno posiekany
- mały pęczek kolendry, drobno posiekanej
- sól morska i czarny pieprz
Frittery:
- 2 łyżki stołowe suszonych krewetek
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
- 2 x 400g puszki wspięgi, odsączone
- 1 czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
- 3-4 łyżki stołowe zwykłej mąki
- olej roślinny do smażenia na głębokim oleju
Do podania:
- ostry sos paprykowy
- kawałki limonki
Sposób przygotowania:
- Zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj krewetki i gotuj przez około 1 minutę. Odsącz krewetki, posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku i wstaw do lodówki.
- Przykryj suszone krewetki wrzącą wodą i odstaw zamoczone na 15 minut, aż zmiękną. Odsącz, następnie zmiksuj z cebulą, czosnkiem oraz chili. Dodaj fasolę, miksuj aż powstanie gładka masa. Przypraw do smaku. Przelej do miski i powoli dodawaj mąkę aż powstanie sztywne ciasto. Zamocz dwie łyżki w oleju i uformuj nimi 10-12 owalnych porcji.
- Podgrzej olej do temperatury 160°C/325°F i smaż porcjami na głębokim oleju przez 8-10 minut, aż porcje nabiorą złocisto-brązowego koloru i staną się chrupkie. Odsącz na papierze kuchennym i przypraw solą morską, gdy będą jeszcze ciepłe.
- Przekrój fritter, nafaszeruj ceviche i podawaj z ostrym sosem paprykowym, limonkami
i zimnym piwem.
Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’ prezentuje własną wizję tej ekscytującej kuchni i kultury.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Andy Bates można znaleźć w programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’ emitowanym od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 na Polsat Food Network.