Fasolowa zupa krem z pesto i orzechami

Fasolowa zupa krem z pesto i orzechami

Składniki na danie: Fasolowa zupa krem z pesto i orzechami

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 puszka (250 g) białej fasoli
500 ml bulionu warzywnego
100 ml mleka
Sól, świeżo zmielony pieprz
Trochę soku z cytryny

Czerwone pesto:
2 czerwone papryki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwone chili
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki passaty pomidorowej
Sól, pieprz
1 szczypta cukru

Dodatkowo
100 g Kalifornijskich Orzechów Włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Rozmaryn zeskrobany na czubku noża
2 kromki chleba tostowego
Rozmaryn do ozdoby


Przygotowanie:

Krok 1
Cebulę i czosnek obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać fasolę, a następnie bulion warzywny i mleko. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Utrzeć na puree, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 2
Paprykę obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Chili rozkroić, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać oliwę. Cebulę, czosnek pieprz i chili podsmażyć przez 10 minut do miękkości. Wymieszać z passatą, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Krok 3
Połowę orzechów posiekać na kawałki i uprażyć w 1 łyżce oliwy z oliwek. Wymieszać pozostałą oliwę z kwaśną śmietaną i rozmarynem. Tosty zrobić na złoto i dodać masę orzechową. Piec na rozgrzanym grillu, a następnie pokroić na kawałki.

Krok 4
Zupę udekorować prażonymi orzechami, czerwonym pesto, orzechowymi grzankami i rozmarynem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  25 listopada 2015 14:45

    Na połączenie fasoli z orzechami to bym nie wpadła.

    Odpowiedz
    • Żanett  26 listopada 2015 08:08

      Czasami takie połączenia gwarantują niepowtarzalny smak 🙂

      Odpowiedz
  2. Wusia  25 listopada 2015 16:51

    Bardzo ciekawy przepis i niespotykane połączenia składników.Właśnie kupiłam fasolę więc chyba spróbuję.

    Odpowiedz
  3. martucha180  25 listopada 2015 18:52

    O zupie, do której dodaje sie orzechy, nigdy nie słyszałam. Trochę mi sie to gryzie…

    Odpowiedz
  4. ava  25 listopada 2015 19:34

    Wypróbuję bez mleka 🙂

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  25 listopada 2015 19:50

    Ciekawy przepis ale ja też zrezygnowała bym z mleka!

    Odpowiedz
  6. macierzanka  25 listopada 2015 21:47

    Lubię zupy kremy, ta wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  7. Aneta  26 listopada 2015 16:24

    Ciekawie wygląda, ale nie wiem, czy smakowałoby mi takie danie 🙂

    Odpowiedz
  8. Patriszia  29 listopada 2015 21:16

    Takiej zupy to ja jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  9. joanna252  21 stycznia 2016 21:06

    Kolejny przepis do spróbowania 😀

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:38

    Nigdy takiej nie jadłam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:38

    A fasolę to uwielbiam. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany