Na rozgrzanie: fasolka po bretońsku z papryką jalapeno

kuhne-zdjecie1

Fasolka po bretońsku z papryką jalapeno

Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
  • 40 g fasoli
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 0.5 kg kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • połowa kostki rosołowej
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Przygotowanie:

Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...