Na rozgrzanie: fasolka po bretońsku z papryką jalapeno
Fasolka po bretońsku z papryką jalapeno
Składniki:
- 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
- 40 g fasoli
- 1 cebula
- 1 papryka
- 0.5 kg kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- mały koncentrat pomidorowy
- ząbek czosnku
- 3 marchewki
- połowa kostki rosołowej
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.