Fasola ze śliwkami – na wigilijny stół wg Ewy Wachowicz

fasola ze sliwkami

Fasola ze śliwkami

na wigilijny stół wg Ewy Wachowicz:

Składniki na danie wigilijne – fasola ze śliwkami:

30 dkg kolorowej,suchej fasolki,

20 dkg suszonych śliwek,

1 łyżka masła,

1 łyżka mąki,

sól.

Przygotowanie:

Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć różnokolorowej fasoli z suszonymi śliwkami. Tajemnicą potrawy są śliwki suszone w prawdziwym dymie – najszybciej znajdziemy je na małych straganach i targowiskach.
Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ugotować. Posolić do smaku. Pod sam koniec gotowania dodać śliwki (jeśli wrzucimy je wcześniej, zakwaszą wodę i fasola się nie ugotuje). Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, po czym rozprowadzić ją odrobiną wody z gotujących się fasoli i śliwek. Wlać do potrawy. Dosolić do smaku.

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,20 z 5)
zapisuję głos...