Fasola ze śliwkami – na wigilijny stół wg Ewy Wachowicz
Fasola ze śliwkami
na wigilijny stół wg Ewy Wachowicz:
Składniki na danie wigilijne – fasola ze śliwkami:
30 dkg kolorowej,suchej fasolki,
20 dkg suszonych śliwek,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
sól.
Przygotowanie:
Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć różnokolorowej fasoli z suszonymi śliwkami. Tajemnicą potrawy są śliwki suszone w prawdziwym dymie – najszybciej znajdziemy je na małych straganach i targowiskach.
Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ugotować. Posolić do smaku. Pod sam koniec gotowania dodać śliwki (jeśli wrzucimy je wcześniej, zakwaszą wodę i fasola się nie ugotuje). Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, po czym rozprowadzić ją odrobiną wody z gotujących się fasoli i śliwek. Wlać do potrawy. Dosolić do smaku.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.