Farfalle z serem mozzarella, pomidorem, kukurydzą i zielonym groszkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki dla 4 osób na danie – Farfalle z serem mozzarella:
– 400 g makaronu Farfalle Barilla
– 100 g sera mozzarella
– 100 g zielonego groszku drobnego
– 100 g świeżych pomidorów
– 75 g kukurydzy
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
– 5 listków bazylii
– sól do smaku
Przygotowanie:
Ser mozzarella kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Drobny groszek gotujemy w osolonej wodzie i od razu schładzamy.
Umyte pomidory zanurzamy na około 1 minutę w garnku z wrzątkiem, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i usuwamy wszystkie pestki.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i natychmiast chłodzimy. Łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą i dodajemy odrobinę oliwy aromatyzowanej bazylią.