Naturalne farbowanie ubrań warzywami, owocami i ziołami. Spróbujcie – to proste!
Wcale nie potrzebujesz chemii, aby przeprowadzić rewolucję w swojej szafie. W farbowaniu bawełny pomogą warzywa i owoce, które znajdziesz w swojej kuchni. Bądź za pan brat z modą i ekologią i wypróbuj tę metodę.
Okazuje się, że wszystko to, co znajdziecie w swojej kuchni, może posłużyć również do… zmiany oblicza twojej garderoby. Nie wierzycie? Wystarczy do naturalnego barwnika dodać wody, soli lub octu i wszystko połączyć w misce wraz z białą tkaniną. Farbowanie ubrań warzywami czy owocami jest coraz popularniejsze, a takie rozwiązania promują zwłaszcza osoby, którym leży na sercu troska o środowisko. Ty też chcesz spróbować tej eko metody? Podpowiadamy, które produkty, na jaki kolor barwią. Lista jest naprawdę długa!

źródło: www.pixabay.com
Naturalne farbowanie ubrań warzywami, owocami i ziołami. Spróbujcie – to proste!
Już starożytni bawili się modą, a dokładniej – poprzez dodanie jej koloru. Jako że nie dysponowali takimi możliwościami jak my dzisiaj, sięgali po rozwiązania naturalne, do których… coraz chętnie wracamy! A wszystko w trosce o ekologię. I tak aby zafarbować białą tkaninę wystarczy użyć produktów, które znajdziecie w kuchni.
Potrzebujesz:
biały (najlepiej 100 proc. bawełny) materiał
wodę
3/4 szklanki soli (gdy barwisz owocami)
3/4 szklanki octu (gdy barwisz warzywami i przyprawami)
miskę
warzywo, owoc lub przyprawę (ilość zależy od intensywności barwy, jaką chcesz uzyskać)
Wykonanie:
Wodę wymieszaną z octem (lub solą) zagotuj w garnku, a potem dodaj tkaninę i gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Potem materiał należy wypłukać w zimnej wodzie i wykręcić. Teraz czas, aby przygotować barwnik. Wybrane warzywa, owoce lub zioła wrzucamy do wrzątku i gotujemy około kwadrans. Pamiętaj aby mikstury było na tyle, by spokojnie zanurzyć w niej materiał. Wkładamy go do garnka po zdjęciu z ognia i pozostawiamy tak długo aż uzyskamy oczekiwaną barwę – może to być nawet cała noc. W między czasie garnek można także podgrzać. Potem materiał należy opłukać i wysuszyć.
Czym farbować:
Czerwony:
czarny bez
korzenie mniszka lekarskiego
hibiskus
łuski czerwonej cebuli
jeżyny
czerwona róża
burki
Pomarańczowy/żółty:
marchew
papryka
cebula
seler
granat
mniszek lekarski
trzcina
porosty
kurkuma
liście gruszy
skórki po cytrusach
gorczyca
rumianek
nagietek
Fiolet:
róża
morwa
lawenda
jagody
bez
chaber
czerwona kapusta
borówki
szafran
hiacynt
Róż:
śliwki
wiśnie
maliny
Niebieski:
borówki
hiacynt
czarna fasola
indygo
Zielony
szczaw
szpinak
skórki jabłek
karczochy
zielona herbata
trawa
Brązowy
koper włoski
szczaw
narcyz
herbata
kawa
Trzeba przyznać, ze jest z tym trochę „zabawy”. Nie próbowałam nigdy farbować ubrań, ponieważ w sklepach jest ich do wyboru do koloru, a prawda jest taka, że najłatwiej zafarbować ubranie w kolorze białym
Pytanie jak to wygląda później z trwałością kolorów.