Naturalne farbowanie ubrań warzywami, owocami i ziołami. Spróbujcie – to proste!

Wcale nie potrzebujesz chemii, aby przeprowadzić rewolucję w swojej szafie. W farbowaniu bawełny pomogą warzywa i owoce, które znajdziesz w swojej kuchni. Bądź za pan brat z modą i ekologią i wypróbuj tę metodę.

Okazuje się, że wszystko to, co znajdziecie w swojej kuchni, może posłużyć również do… zmiany oblicza twojej garderoby. Nie wierzycie? Wystarczy do naturalnego barwnika dodać wody, soli lub octu i wszystko połączyć w misce wraz z białą tkaniną.  Farbowanie ubrań warzywami czy owocami jest coraz popularniejsze, a takie rozwiązania promują zwłaszcza osoby, którym leży na sercu troska o środowisko. Ty też chcesz spróbować tej eko metody? Podpowiadamy, które produkty, na jaki kolor barwią. Lista jest naprawdę długa!

źródło: www.pixabay.com

Naturalne farbowanie ubrań warzywami, owocami i ziołami. Spróbujcie – to proste!

Już starożytni bawili się modą, a dokładniej – poprzez dodanie jej koloru. Jako że nie dysponowali takimi możliwościami jak my dzisiaj, sięgali po rozwiązania naturalne, do których… coraz chętnie wracamy! A wszystko w trosce o ekologię. I tak aby zafarbować białą tkaninę wystarczy użyć produktów, które znajdziecie w kuchni.

 

Potrzebujesz:

biały (najlepiej 100 proc. bawełny) materiał

wodę

3/4 szklanki soli (gdy barwisz owocami)

3/4 szklanki octu (gdy barwisz warzywami i przyprawami)

miskę

warzywo, owoc lub przyprawę (ilość zależy od intensywności barwy, jaką chcesz uzyskać)

 

Wykonanie:

Wodę wymieszaną z octem (lub solą) zagotuj w garnku, a potem dodaj tkaninę i gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Potem materiał należy wypłukać w zimnej wodzie i wykręcić. Teraz czas, aby przygotować barwnik. Wybrane warzywa, owoce lub zioła wrzucamy do wrzątku i gotujemy około kwadrans. Pamiętaj aby mikstury było na tyle, by spokojnie zanurzyć w niej materiał. Wkładamy go do garnka po zdjęciu z ognia i pozostawiamy tak długo aż uzyskamy oczekiwaną barwę – może to być nawet cała noc. W między czasie garnek można także podgrzać. Potem materiał należy opłukać i wysuszyć. 

 

Czym farbować:

Czerwony:

czarny bez

korzenie mniszka lekarskiego

hibiskus

łuski czerwonej cebuli

jeżyny

czerwona róża

burki

 

Pomarańczowy/żółty: 

marchew

papryka

cebula

seler

granat

mniszek lekarski

trzcina

porosty

kurkuma

liście gruszy

skórki po cytrusach

gorczyca 

rumianek

nagietek

 

Fiolet:

róża

morwa

lawenda

jagody

bez

chaber

czerwona kapusta

borówki

szafran

hiacynt

 

Róż:

śliwki

wiśnie

maliny

 

Niebieski:

borówki

hiacynt

czarna fasola

indygo

 

Zielony

szczaw

szpinak

skórki jabłek

karczochy

zielona herbata

trawa

 

Brązowy

koper włoski

szczaw

narcyz

herbata

kawa

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (40 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. as_sa  19 lipca 2019 21:34

    Trzeba przyznać, ze jest z tym trochę „zabawy”. Nie próbowałam nigdy farbować ubrań, ponieważ w sklepach jest ich do wyboru do koloru, a prawda jest taka, że najłatwiej zafarbować ubranie w kolorze białym

    Odpowiedz
  2. klaudiaban  25 lipca 2019 23:11

    Pytanie jak to wygląda później z trwałością kolorów.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany