Ewa Wachowicz: Tempura z krewetek na szampanie

Tempura z krewetek na szampanie przygotowana zgodnie z zaleceniami Ewy Wachowicz to danie, którym oczarujesz każdego! Spróbujcie sami już teraz!

Tempura-z-krewetek

Składniki na danie – Tempura z krewetek na szampanie:

* mrożone krewetki (duże)

ciasto:

* 150 ml wytrawnego wina musującego
* 100 g mąki
* 1 jajko
* olej do smażenia

sos:

* 100 ml sosu sojowego

* 1 łyżeczka pasty wasabi

salsa rosa:

* 5 łyżek majonezu
* 2 łyżki keczupu
* 1 łyżka whisky
* kilka kropel sosu tabasco
* natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto – dużo rzadsze niż na naleśniki. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić, a mąka dobrej jakości. By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C).

Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami. Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi lub z salsą rosa.

Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki albo, jeszcze lepiej (bo nie zostanie na zębach – co mało romantyczne) kilka gałązek natki pietruszki zanurzyć w cieście i usmażyć na złoty kolor.

Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.

Tempura-z-krewetek Ewa Wachowicz

 

logo

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...