Ewa Wachowicz: Tempura z krewetek na szampanie
Tempura z krewetek na szampanie przygotowana zgodnie z zaleceniami Ewy Wachowicz to danie, którym oczarujesz każdego! Spróbujcie sami już teraz!
Składniki na danie – Tempura z krewetek na szampanie:
* mrożone krewetki (duże)
ciasto:
* 150 ml wytrawnego wina musującego
* 100 g mąki
* 1 jajko
* olej do smażenia
sos:
* 100 ml sosu sojowego
* 1 łyżeczka pasty wasabi
salsa rosa:
* 5 łyżek majonezu
* 2 łyżki keczupu
* 1 łyżka whisky
* kilka kropel sosu tabasco
* natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto – dużo rzadsze niż na naleśniki. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić, a mąka dobrej jakości. By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C).
Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami. Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi lub z salsą rosa.
Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki albo, jeszcze lepiej (bo nie zostanie na zębach – co mało romantyczne) kilka gałązek natki pietruszki zanurzyć w cieście i usmażyć na złoty kolor.
Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.