Szaszłyki z tofu – przepis Ewy Wachowicz
Szaszłyki z tofu
Składniki:
marynata:
* 1 cytryna
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki oliwy
* 4 łyżki octu z białego wina
* 1 łyżka ziół: rozmaryn, natka pietruszki i tymianek
* 300 g wędzonego tofu
* 3 szklanki grzybów, np. pieczarek
* sól
* pieprz
* kilka listków sałaty
* pomidorki koktajlowe
* świeża bazylia
* oliwa
Przygotowanie:
Z cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dolać oliwę i ocet, dokładnie wymieszać.
Tofu pokroić na kawałki, nadziać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków – na przemian z grzybami. Ułożyć w płytkim naczyniu, polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny, obracać od czasu do czasu.
Piec ok. 6 minut na średnio rozgrzanym grillu (lub w piekarniku z grillem), smarując marynatą i często obracając.
Podawać na zieleninie, z połówkami pomidorków koktajlowych. Przybrać świeżymi ziołami.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.