Ewa Wachowicz: LENIWE z masełkiem szałwiowym

leniwe

LENIWE z masełkiem szałwiowym

Składniki:

  • 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego
  • 15 dag mąki pszennej plus do podsypania
  • 3 jajka
  • duża szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier brązowy

masło szałwiowe:

  • 2 łyżki masła
  • 2-3 listki szałwii

 Przygotowanie:

Na zbrązowione masło wrzucam listki szałwii. Zestawiam z ognia i zostawiam na  boku, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgniatam widelcem w misce (można przecisnąć przez praskę do  ziemniaków lub zmielić, ja lubię jednak, gdy w serze zostają małe grudki). Żółtka oddzielam od białek, dodaję do sera, mieszam dokładnie (cały czas widelcem). Białka ubijam z dużą szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę i mieszam z masą serową. Następnie dodaję mąkę i krótko wyrabiam – do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga – ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, sypię dość dużo mąki i łyżką nakładam trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma formuję wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypuję mąką, by mi się wałek nie przykleił do deski). Tępą końcówką noża robię kratkę na górze wałka, dzięki czemu wałek się spłaszcza. Kroję na 2-centymetrowe romby i wrzucam na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez minutę, następnie wyciągam łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzam. Na maśle złocę bułkę tartą i dodaję do leniwych. Na końcu polewam masłem szałwiowym i posypuje brązowym cukrem.

Polskie-przysmaki-Ewy-Wachowicz_2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (156 głosów, średnia: 4,29 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. magella87  18 kwietnia 2015 09:39

    tak podanych leniwych jeszcze nie jadlam

    Odpowiedz
  2. martucha180  18 kwietnia 2015 10:33

    O maśle szałwiowym nie słyszałam, ale na pierogi ja zawsze chętnie!

    Odpowiedz
  3. Wusia  18 kwietnia 2015 11:31

    Robię leniwe wg podobnego przepisu, ale teraz będę je polewać aromatycznym masłem szałwiowym.
    Sądzę, że aromatyczne masło można przygotować z różnymi ziołami wg własnego gustu i smaku.

    Odpowiedz
  4. Ewelina  19 kwietnia 2015 15:00

    mmm wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  19 kwietnia 2015 15:39

    Bardzo lubię leniwe ,ale z masełkiem szałwiowym nie próbowałam. Wyglądają apetycznie.

    Odpowiedz
  6. bbo  19 kwietnia 2015 18:03

    Leniwe uwielbiam, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  7. luna341  19 kwietnia 2015 21:07

    Leniwych w takim wydaniu jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  20 kwietnia 2015 09:50

    Wglądają przepysznie. Zjadłabym sobie takie leniwce.

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  20 kwietnia 2015 19:31

    Dla mnie coś nowego. Lubię poznawać nowe odsłony tak dobrze znanych potraw.

    Odpowiedz
  10. truskawka89  23 kwietnia 2015 12:52

    za szałwią nie przepadam ale kluski pycha

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  13 grudnia 2016 16:37

    Ojej jakie to danie apetyczne. Bardzo lubię leniwe i wszelkie inne kluchy i pierogi. Mogę zajadać się leniwymi bez końca. A takie z masełkiem i bułeczką tarta zrumienioną to niebo w gębie. No a jeszcze jak własnej roboty to miodzio.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany