Ewa Wachowicz: LENIWE z masełkiem szałwiowym
LENIWE z masełkiem szałwiowym
Składniki:
- 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego
- 15 dag mąki pszennej plus do podsypania
- 3 jajka
- duża szczypta soli
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier brązowy
masło szałwiowe:
- 2 łyżki masła
- 2-3 listki szałwii
Przygotowanie:
Na zbrązowione masło wrzucam listki szałwii. Zestawiam z ognia i zostawiam na boku, by masło nabrało ziołowego aromatu. Twaróg rozgniatam widelcem w misce (można przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić, ja lubię jednak, gdy w serze zostają małe grudki). Żółtka oddzielam od białek, dodaję do sera, mieszam dokładnie (cały czas widelcem). Białka ubijam z dużą szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę i mieszam z masą serową. Następnie dodaję mąkę i krótko wyrabiam – do powstania jednolitego ciasta (tym razem drewnianą łyżką). Uwaga – ciasto będzie się kleić, lecz postarajcie się nie dodawać więcej mąki. Na stolnicę, albo dużą deskę do krojenia, sypię dość dużo mąki i łyżką nakładam trochę masy serowej (tak mniej więcej 2 łyżki), po czym umączonymi rękoma formuję wałek o średnicy 2-3 cm (cały czas podsypuję mąką, by mi się wałek nie przykleił do deski). Tępą końcówką noża robię kratkę na górze wałka, dzięki czemu wałek się spłaszcza. Kroję na 2-centymetrowe romby i wrzucam na osolony wrzątek (wody powinno być dużo i lepiej gotować partiami, by leniwe się nie posklejały). Gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez minutę, następnie wyciągam łyżką cedzakową do zimnej wody i natychmiast odcedzam. Na maśle złocę bułkę tartą i dodaję do leniwych. Na końcu polewam masłem szałwiowym i posypuje brązowym cukrem.