Przepis na: Kurze paluszki w orzechach z dipem wg Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz: Kurze paluszki w orzechach z dipem
Składniki – kurze paluszki:
* 3 podwójne piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
* 2 białka
* 2 łyżki bułki tartej
* 10-15 dag orzechów włoskich
* sól
* pieprz
* olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na „paluszki”. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z bułką tartą. Orzechy drobno posiekać. „Paluszki” panierować w pianie z bułką tartą i orzechach. Usmażyć w głębokim oleju (np. arachidowym). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z dipem.
Składniki- Dip:
* 5 łyżek sosu sojowego
* sok z 1 limonki (lub ½ cytryny)
* ¼ szklanki soku jabłkowego
* 1 papryczka chili lub kilka kropel sosu tabasco, ew. ½ łyżeczki ostrej papryki
* 1 łyżeczka cukru
* 3-4 łyżki masła orzechowego
* garść posiekanych orzeszków ziemnych
* pęczek kolendry
Sposób przyrządzenia:
Sos sojowy połączyć z sokiem z limonki i sokiem jabłkowym, posłodzić. Dodać chili (papryczkę pozbawić nasion i drobno posiekać). Wymieszać z masłem orzechowym – by łatwiej połączyło się z płynem, można włożyć je na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej lub podgrzać w gorącej kąpieli wodnej. Dorzucić posiekane orzeszki ziemne i kolendrę.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.