Ewa Wachowicz: Krem brulee

krem bruleeSkładniki na krem brulee :

* ½ l słodkiej śmietany 36%
* 1 laska wanilii
* 6-7 żółtek
* 2 łyżeczki cukru
* cukier na karmel

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagotować. Odstawić na pół godziny, aby śmietana przeszła aromatem wanilii. Żółtka z 2 łyżeczkami cukru utrzeć na biały puszysty krem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii. Śmietanę dolać do utartych żółtek – cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Miksując nadal postawić na ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje – uwaga: nie wolno zagotować! Przełożyć do foremek. Jak krem wystygnie, przykryć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Foremki włożyć do żaroodpornej formy i posypać niewielką ilością cukru. Obłożyć kostkami lodu – po to, by wysoka temperatura w piekarniku działała tylko na powierzchnię kremu (deser powinien być zimny, cukier ma się stopić na karmel). Zapiec w temp. 220 st. C – piekarnik musi mieć funkcję grillowania, w przeciwnym razie trzeba użyć specjalnego palnika do punktowej karmelizacji.

 

Danie wg receptury Ewy Wachowicz z programu „Ewa Gotuje”

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...