Ewa Wachowicz: Kawowe ptasie mleczko – ciasto bez pieczenia

kawowe-ptasie-mleczkoSkładniki:

* ½ szklanki mocnej kawy
* ½ szklanki mleka
* ½ l śmietanki
* 30 dag gorzkiej czekolady
* 6 żółtek
* 10 dag cukru
* 3 łyżki żelatyny
* 2 paczki biszkoptów (podłużnych oraz okrągłych)
* 6-10 łyżek likieru pomarańczowego
* 6-10 łyżek wody

do dekoracji:

* 2 szklanki śmietanki 36%
* 1 łyżka mleka w proszku
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w gorącej kąpieli wodnej). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śmietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w odrobinie ciepłego mleka ze śmietaną) i kawę. Ostudzić.

Biszkopty nasączyć w likierze rozrzedzonym ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą. Wstawić do lodówki.

Schłodzone ptasie mleczko ozdobić bitą śmietaną i filetami z pomarańczy (z owocu odkroić skórkę – wraz z błonką osłaniającą miąższ, po czym wyciąć filety).

 

logoDanie wg receptury Ewy Wachowicz z programu „Ewa Gotuje”

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Madziulka444  27 kwietnia 2015 14:45

    Pyszności, chyba niebawem je zrobię. Fajnie, że nie trzeba go piec 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  21 września 2015 14:29

    Muszę spróbować zrobić.

    Odpowiedz
  3. Agnieszka Zapora  22 marca 2017 13:44

    Spróbuję ale w innej postaci i napewno nie kawowe bo moje dzieciaczki wolą owocowe . Napewno jest pyszne i tak efektownie wygląda.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.