Ewa Wachowicz: Kawowe ptasie mleczko – ciasto bez pieczenia
Kawowe ptasie mleczko to ciasto bez pieczenia, w którym zakochasz się bez pamięci. Kolejny udany przepis Ewy Wachowicz. Daj się skusić!
Składniki:
* ½ szklanki mocnej kawy
* ½ szklanki mleka
* ½ l śmietanki
* 30 dag gorzkiej czekolady
* 6 żółtek
* 10 dag cukru
* 3 łyżki żelatyny
* 2 paczki biszkoptów (podłużnych oraz okrągłych)
* 6-10 łyżek likieru pomarańczowego
* 6-10 łyżek wody
do dekoracji:
* 2 szklanki śmietanki 36%
* 1 łyżka mleka w proszku
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w gorącej kąpieli wodnej). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śmietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w odrobinie ciepłego mleka ze śmietaną) i kawę. Ostudzić.
Biszkopty nasączyć w likierze rozrzedzonym ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą. Wstawić do lodówki.
Schłodzone ptasie mleczko ozdobić bitą śmietaną i filetami z pomarańczy (z owocu odkroić skórkę – wraz z błonką osłaniającą miąższ, po czym wyciąć filety).
Danie wg receptury Ewy Wachowicz z programu „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network