Ewa Wachowicz: Gulasz z nutką Orientu
Ewa Wachowicz: Gulasz z nutką Orientu
Składniki:
- 1/2kg wołowiny
- 1 kieliszek białego wina lub wody
- ½ szklanki pasty pomidorowej
- ½ szklanki słodkiej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka proszku curry
- ½ łyżki mąki
- 1 liść laurowy
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- Sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do rondla. Na patelnię wlać wino (może być woda), wymieszać i „zeskrobać” cały smak. Aromatyczny płyn przelać do podsmażonego mięsa. Dodać liść laurowy, przykryć i postawić na wolnym ogniu.
Na teflonową patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, wsypać proszek curry. Przyprawę rozprowadzić na gorącej patelni i zalać odrobiną wody – by oddała smak i aromat. Całość wymieszać, po czym przelać do rondla z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą. Po ok. 45 minutach (mięso powinno nieco zmięknąć) dodać pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlać łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodać do garnka. Całość zagotować.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.